Devetero demokrata iz zastupničkog doma, koji će na suđenju biti tužioci, donijelo je službenu optužnicu u dvoranu Senata istim putem kojim su išle Trumpove pristalice 6. januara kada su provalile u zgradu Kongresa SAD-a sukobljavajući se s policijom. 

Optužnica izglasana u zastupničkom domu 13. januara, u ponedjeljak navečer je pročitana u Senatu čime je službeno započet postupak opoziva.

Donalda Trumpa se tereti da je poticao pristalice na upad u zgradu Kongresa 6. januara dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegova protivkandidata na predsjedničkim izborima Joea Bidena.

- Nikada nećete preuzeti našu zemlju ako ste slabi. Morate pokazati snagu i morate biti snažni - rekao je demonstrantima uoči napada na Kapitol u kojemu je pet osoba izgubilo život.

Senat bi suđenje Trumpu trebao početi 9. februara. 

Sto senatora bit će porotnici u postupku u kojem bi Trumpu moglo zauvijek biti oduzeto pravo da postane predsjednik SAD-a.

U glasanju u Zastupničkom domu o pokretanju Trumpovog opoziva demokratima se pridružilo desetero republikanaca no za osudu u postupku u Senatu bit će im, uz 50 demokratskih senatora, potrebno još 17 republikanaca, što se ne čini mogućim s obzirom na podršku koju Trump još uživa u konzervativnoj glasačkoj bazi republikanaca.

Predsjednik SAD-a Joe Biden je u ponedjeljak rekao da ne vjeruje da će u Senatu biti dovoljno glasova za osudu Trumpa, izvijestio je CNN. CNN je objavio da mu je Biden dao kratak intervju.   

Suđenjem će predsjedati demokrat Patrick Leahy, senator koji je najduže u tom tijelu. Leahy je prvi put izabran u senat 1974. i trenutno je privremeni predsjednik Senata.

- Iako po Ustavu u postupku opoziva predsjedava predsjednik Vrhovnog suda, u slučaju kada se postupak vodi protiv predsjednika koji više nije na dužnosti postupkom predsjedava senator - protumačio je izvor iz Senata.   

Trump je prvi predsjednik u historiji SAD-a protiv kojeg je dva puta pokrenut opoziv i prvi predsjednik kojem se sudi nakon što mu je istekao mandat.

Po anketi koju je je za Reuters provela agencija Ipsos, 51 posto Amerikanaca misli da bi senat trebao osuditi Trumpa.