open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Čerkez: Imamo sedam osoba na respiratorima, sunce je izmamilo građane i dosta smo se opustili
Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje Goran Čerkez je na današnjoj konferenciji za medije kazao da prema posljednjim podacima u FBiH imamo 4.453 testirane osobe.
09.04.2020. u 12:01
get url
text
Konferencija za medije
Konferencija za medije

- Od toga imamo potvrđenih 475 slučajeva na koronavirus. Tokom protekla 24 sata smo uradili 415 testiranja i iz ovoga se već vidi da se taj broj ustalio, da idemo preko 400 testiranja dnevno i u zadnja 24 sata imamo novih 36 pozitivnih osoba – izjavio je Čerkez.

Dodao je da su 74 pacijenta hospitalizirana, te da su njih sedam na respiratorima.

- Prolazeći gradom evidentno je da je sunce izmamilo mnoge naše sugrađane i da smo se dosta opustili. Jako je važno da se vratimo mjerama i da ne kršimo te mjere. Većina građana je spremna da do kraja, bez ikakvog odlaganja, sprovodi mjere, ali imamo sugrađane koji to ne čine. Da ne bi u narednim sedmicama imali pogorošanu epidemiološku situaciju, da bi je i dalje mogli kontrolirati što se tiče zdravstvenog sistema, ja bih pozvao građane na veću odgovornost, a pozvao bih i sva kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova da obilazi sva mjesta koja su potencijalno krizna – izjavio je Čerkez, naglasivši da je situacija "daleko od stabilnog".

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa je također upozorio na važnost pridržavanja propisanih mjera.

- Covid-19 je izuzetno zarazna bolest koja dovodi do brzog prijenosa. Ono što smo vidjeli u iskustvima drugih zemalja je da imate na početku manji broj slučajeva i onda dolazi do naglog povećanja obolijevanja. To je upravo ono što želimo postići ovim mjerama, to je izbjeći ovaj nagli porast obolijevanja koji bi onemogućio zdravstveni sistem i njegove kapacitete da odgovori, prije svega da odgovori na pacijente koji zahtijevaju intezivnu njegu – poručio je Musa.

U tom kontekstu je istaknuo potrebu održavanja socijalne distance i izbjegavanja masovnih okupljanja. Dodao je da se situacija analizira na dnevnom nivou, te da se na osnovu tih analiza donose mjere. Musa je pojasnio da nije cilj da se svaki stanovnik testira, te da se rade i retestiranja, kojima se podvrgavaju osobe za koje je potvrđeno da su pozitivni na COVID-19. 

Odgovarajući na upite medija, Čerkez je izjavio da su testovi nabavljeni iz Južne Koreje i da se isti testovi koriste i u zemljama regije.

- Testovi su se pokazali kao provjereni i sigurni i sa njima nastavljamo testiranja – dodao je Čerkez.

Pojašnjavajući situacije u kojima se nekim pacijentima tek nakon trećeg testiranja pokaže da su pozitivni na COVID-19, Musa je kazao da ovu bolest karakterizira duži period inkubacije, koja može trajati do 14 dana.

- Situacija sa otkrivanjem prvih slučajeva u RS-u je počela ranije nego u FBiH. Osim toga, mi imamo trenutno 19 slučajeva, a imamo još osam kojima je prvi test bio pozitivan i čekamo drugi test. Radimo po proceduri i podaci se mijenjaju iz dana u dan – izjavio je Musa odgovarajući na upit o većem broju oporavljenih u entitetu RS u odnosu na FBiH.

Čerkez je, kada su u pitanju obdukcije preminulih od ove bolesti, kazao da se one mogu vršiti vrlo jednostavno, te da su izdate preporuke Svjetske zdravstvene organizacije koje ne podrazumijevaju posebne mjere.

- Ono što je bitno, nikakvih prepreka nema da bi se to radilo. Dali smo preporuku o opremi i to je jedino što je sada relevantno – izjavio je Čerkez.

Naglasio je da nema razloga da se ne rade obdukcije u FBiH, te da je samo potrebna oprema koja se ne razlikuje od one koja se koristi za druga virusna oboljenja. 

Za nabavku opreme, dodao je, odgovaraju menadžeri zdravstvenih ustanova, te je u tom kontekstu izjavio da su za uzimanje brisa od pacijenata sasvim dovoljna maska i rukavice. Kada je u pitanju nabavka lijekova za hronične bolesnike u BiH, Čerkez je kazao da nijedno fizičko lice ne može uvoziti lijekove, a da transport i trgovina lijekovima funkcionira sasvim normalno.

- Moj prijedlog je da svi koji imaju posebne potrebe da se obrate apotekama, koje će posredstvom veledrogerija učiniti sve da taj lijek dođe. Fizički tražiti lijek kao privatna osoba, to je nemoguće – poručio je Čerkez.

Govoreći o obdukciji preminulog doktora Šefika Pašagića, kazao je da nije etički da izlazi u javnost sa tim informacijama, te da je potrebno imati sve činjenice i da institucije koje se bave istragama provedu sve procedure.

- Sam taj slučaj ne bih želio komentirati – dodao je Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.