open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
Čerkez: Krenut će se u pripreme za liječenje krvnom plazmom oboljelih od COVID-a
Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, u svom današnjem obraćanju javnosti govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji kazao je da nema opuštanja iako su brojke pozitivne.
02.10.2020. u 13:08
get url
text
Goran Čerkez

Dodaje kako sa jeseni predstoje veliki izazovi. Govorio je i o poduzimanju epidemioloških mjera u vezi s predizbornom kampanjom.

- Kada govorimo o mjerama, novina je kada govorimo o pozorištima i kinima, broj osoba koje mogu boraviti u tim objektima povećali smo s 50 na 70. Razgovarali smo i o predizbornim kompanjama. Tu nema nikakvih posebnih mjera, pozvane su političke stranke da kampanju vode kroz medije, ne uživo i okupljanjem. Ako se odluče na okupljanja, vrijedit će sva pravila javnog okupljanja 50 osoba u zatvorenom prostoru, 100 na otvorenom - rekao je Čerkez na današnjoj press konferenciji u Sarajevu.

Dodaje, kako ide jesen, novi izazovi, i da nema opuštanja, ali da su sadašnji pokazatelji, kada je riječ o broju oboljelih, dobri. Kazao je da imamo ljudske resurse da se krene i u liječenje covida krvnom plazmom.

- Struka je rekla da krenemo sa pripremama za pokretanje toga. Ukoliko bi krenuli sada treba poprličan vremenski period. Radi se o ozbiljnim stvarima. Očekujemo da krenemo. Tu će struka voditi glavnu riječ - rekao je Čerkez.

Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologu Federalnog zavoda za javno zdravstvo, osvrnuo se na nabavku vakcina protiv gripe, kazavši da je naručeno oko 50.000 doza, a što je 70 posto više u odnosu na prošlu godinu.

- Povećana je potražnja za vakcinu protiv gripe u svijetu. Ove godine apeliramo na građane, starije od 65, hroničare, zdravstvene radnike, da se vakcinišu. Prošle godine je distribuirana vakcina u prvoj sedmici novembra. Predostrožni nadzori za gripu su počeli - rekao je Musa.

Govoreći o koronavirusu, kazao je da je do sada testirano 160.383 osoba, da je 18.189 slučajeva oboljelih, a umrlo je 536 osoba. Kaže da najviše obolijeva radno aktivno stanovništvo.

Dodaje kako je blagi porast oboljelih zabilježen je u Posavskom i ZDK.

- Dolazimo u sezonu kada je važno pridržavati se preventivnih mjera, fizička distanca, nošenje maski, pranje ruku. Izbjegavati zatvorene prostore gdje je slaba ventilacija. Naše iskusto govori, u zemljama koje bilježe porast oboljelih poput Francuske i Španije, najviše se virus širi među mlađom populacijom. Iako se virus kontinuirano mijenja, ne smanjuje se težina bolesti koje izaziva - upozorio je Musa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.