open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Čerkez: Naredne sedmice popuštamo mjere, Prvi maj ne provodite na roštiljima već pod punom zaštitom
Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je u protekla 24 sata na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine testirano 779 uzoraka, te da je 14 pozitivno na COVID-19.
23.04.2020. u 12:01
get url
text

- Ukupno je 784 osobe do sada pozitivne, a ukupno je 11.975 osoba testirano. Kada govorimo o odnosima muškaraca i žena, odnosi su 54 posto žene i 45,82 posto muškarci. Ono što je važno, kada govorimo o kantonima, najveći broj potvrđenih slučajeva imamo u HNK-u 230, u Kantonu Sarajevo 108, ZDK-u 107, ZHK-u 83, Tuzlanskom kantonu 81, USK 76, SBK 38, BPK 20 i Posavski kanton tri – izjavio je Čerkez.

Dodao je da je u FBiH 61 pacijent na hospitalizaciji, a da je na respiratore priključeno sedam pacijenata.

- Ono što je jako bitno i podatak koji nas na neki način čini optimističnim je da imamo 169 sugrađana koji su oporavljeni, u protekla 24 sata njih 26. Broj oporavljenih značajno raste. Imamo kontinuitet broja pozitivnih na testiranjima, nema nikakvih povećanja, što će nam biti dobra osnova za popuštanje određenih mjera koje očekujemo naredne sedmice – najavio je Čerkez.

Podsjetio je da u FBiH ima 32 potvrđena smrtna slučaja od COVID-19, a čak 22 pacijenta su bila u dobi preko 65 godina.

- Jako je važno reći da u narednom periodu, već s početkom naredne sedmice, na osnovu preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva očekujemo da i Krizni štab Civilne zaštite prihvati predložene mjere, a to su mogućnost izlaska osoba preko 65 godina u određenim terminima, kao i djece. Nadamo se da i period prvomajskih praznika provedemo ne na roštiljima nego pod punom ličnom zaštitom da ne bi dovodili sve ovo što je do sada urađeno u ponovni rizik. Kada govorimo o ukidanju mjera, svi naši sugrađani moraju biti svjesni da to ne znači eliminaciju većine mjera. Ako omogućimo izlazak, i dalje ćemo se morati držati distance, morat ćemo nositi maske i rukavice. I dalje stoji preporuka o ličnoj higijeni, posebno o pranju ruku – pojasnio je Čerkez.

Najavio je da će se ostale mjere ukidati sukcesivno, te je građane zamolio za strpljenje. Odgovarajući na upite medija o troškovima smještaja i hrane u karantinima, Čerkez je objasnio da te troškove snosi FBiH.

- Mi već testiramo. Samo jučerašnji dan je bilo 779 testiranja. Ako neko očekuje da se testira svaki građanin, svaki čovjek na ulici ili svaka porodica, onda je očigledno u krivu. Testiranje će ići na osnovu indikacija, na osnovu epidemioloških usmjerenja i mi smo već krenuli, mnogi starački domovi su već istestirani. Ono što bih ovog trenutka mogao reći je da su testirane određene osobe koje rade rizične poslove, primjera radi kasirke u trgovačkim centrima. Testiranja se obavljaju sistematski, planski i ona su kontinuirana – objasnio je Čerkez odgovarajući na upit o početku masovnog testiranja.

Kada su u pitanju informacije o ženi koja boravila u Domu Bjelave i koja je, navodno, bila pozitivna na COVID-19, a koja je u utorak puštena na kućno liječenje, Čerkez je objasnio da se radi o dezinformaciji.

- U Domu Bjelave postoje dvije osobe koje su pozitivne. Ono što nas raduje je i da su te dvije osobe su nakon jučerašnjeg testiranja negativne. Tokom dana očekujemo drugo testiranje i očekujemo da će nakon toga i one napustiti karantin. S druge strane, radil ose o jednoj tehničkoj greški, gdje je stajalo da je osoba negativna. Međutim, u prednjem dijelu te informacije je stajala konstatacija koja nije u skladu sa tim. Nakon određene provjere osobe koje su puštene su bile negativne. Ne radi se o osobama koje su bile pozitivne, pa su puštene. Radi se o negativnim osobama – izjavio je Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.