open-navfaktor-logo
search
Plan imunizacije u FBiH
Čerkez: Prve vakcine distribuirat će se iz Mostara, prave se spiskovi onih koji će prvi biti vakcinisani
Federalno ministarstvo zdravstva napravilo je Plan vakcinacije protiv COVID-19 i on će se, kako nam je kazao prim. dr. Goran Čerkez, član Kriznog štaba, sutra naći na sjednici Vlade Federacije BiH.
13.01.2021. u 19:18
get url
text

Plan je, dodaje, zasnovan na zakonski regulisanoj osnovi cijelog procesa imunizacije, određene su ciljne grupe, prioriteti imunizacije, način distribucije, prijenosa i skladištenja vakcina.

- Plan sadrži kompletan proces imunizacije i odgovornosti koje ko ima u ovom lancu. Jasno se zna koji su prioriteti u imunizaciji, a to su prije svega zdravstveni radnici, prvenstveno oni koji rade u Covid-bolnicama. Već se prave spiskovi zdravstvenih radnika koji će je primiti. Potom su tu osobe treće životne dobi koje su smještene u staračkim i drugim domovima. U prioritetu za vakcinu su i neki koji se bave određenim zanimanjima, poput vatrogasaca, policije i nastavnika. Nakon toga dolaze hronični bolesnici te ostala populacija – kaže Čerkez.

Prvi kontingent vakcina u BiH trebao bi stići krajem januara ili početkom februara. Čerkez ističe da oni od Ministarstva civilnih poslova BiH još nisu dobili informaciju koliko će naša zemlja u prvom kontingentu dobiti vakcina niti od kog proizvođača.

- Najvjerovatnije će to biti manji broj vakcina, kako je to u početku distribuirano i drugim zemljama – dodaje Čerkez.

Ističe kako će vakcina biti distribuirana po principu jednakosti i solidarnosti prema svim kantonima.

- Neće se raditi jedan po jedan kanton jer u tom slučaju ne bi bili solidarni i korektni prema svima. Kad dođe prva količina vakcina, ona će biti distribuirana iz distributivnog centra u Mostaru, a potom će se distribucija raditi i iz centara Sarajevo, Tuzla i Bihać – objašnjava.

Vakcinu će, kaže, primiti svi na dobrovoljnoj osnovi.

- Postoji i vrlo jasan komunikacioni plan koji će se koristiti prema stanovništvu koje će na vrijeme dobiti sve potrebne informacije o vakcini, iako će svi, kada budu dolazili na vakcinaciju, na licu mjesta dobiti odgovore na sve što ih bude zanimalo. Zdravstveni radnici dužni su da pruže sve informacije u vezi s vakcinom onome ko bude došao na imunizaciju – kaže Čerkez.

Federacija BiH je, naglašava, spremna i za druge vrste vakcina koje su na temperaturnom lancu od dva do osam.

- Mi već imamo iskustva sa takvim vakcinama, odnosno imamo hladni lanac za te vakcine. Kad budu dolazile, one će se distribuirati na način kako se to radi sa vakcinama koje su već u upotrebi na našem tržištu - kazao je Čerkez.

Kako su nam kazali iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u prvom kontigentu u BiH doći će vrle male količine vakcina. Naizvjesnije je da će to biti Pfizerove i BioNTechove vakcine, koje zahtijevaju posebne uvjete skladištenja. Naime, ove vakcine moraju se čuvati u posebnim frižiderima na temperaturi između minus 70 i 80 stepeni Celzijusa.   

- Kako se radi o malim količinama, najverovatnije je da će vakcine odmah biti distribuirane na teren, a ukoliko se ukaže potreba za njihovim skladištenjem, osiguran je kapacitet za ultra hladni lanac u Mostaru – objasnili su nam iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BIH i dodali da će se u narednom periodu osigurati dodatni kapaciteti i za ultra hadne lance za četiri opskrbna mjesta u Sarajevu, Mostaru, Bihaću i Tuzli.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.