open-navfaktor-logo
search
Brčko distrikt
Četvero službenika u Vladi optuženo zbog nezakonite isplate podsticaja
Nastavljajući procesuiranje korupcije u lokalnim javnim službama Tužilaštvo Brčko distrikta BiH optužilo je četvero službenika u Vladi Distrikta zbog sumnje da su prevarama i nesavjesnim radom u službi omogućili nezakonite isplate podsticaja u poljoprivredi.
30.01.2020. u 16:48
get url
text

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, Mara R., Aleksandar P., Katarina P. i Mirsad M. optuženi su da su pojedinačno omogućili isplate nepripadajućih iznosa podsticaja suprotno pravilniku o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji.

- Optužnice protiv Mare R. i Aleksandra P. odnose se na izradu nezakonitih odluka o isplati podsticaja od po skoro hiljadu KM za dvije godine uzastopno osobi koja nije niti imala registrirano poljoprivredno gazdinstvo. S druge strane, Katarina P. i Mirsad M. optuženi su da su, bez izlaska na teren i neposrednog pregleda parcela, potpisali zapisnik u kojem su naveli da podnosilac zahtjeva posjeduje proizvodnju voća na površini pet puta većoj od stvarne. Oni su mu tako omogućili isplatu oko pet hiljada KM, iako mu je pripadao iznos od 1 062 KM - navodi se u optužnici.

Dok je u međuvremenu Mara R., uz obavezu vraćanja imovinske koristi već pravosnažno osuđena za prevaru u službi, optužnice protiv Aleksandra P. za ovo krivično djelo, te protiv Mirsada M. i Katarine P. zbog nesavjesnog rada u službi, nedavno su potvrđene pred Osnovnim sudom.

Tužilaštvo Distrikta je prethodnih sedmica podiglo više optužnica za koruptivna krivična djela u brčanskim javnim službama.

Šumarski inspektor i član komisije za stambeno zbrinjavanje Roma opuženi su za primanje dara i drugih oblika koristi, dok su tri službenika u vladinom Odjelu za javnu sigurnost optužena za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u postupku zapošljavanja.

Samo u prošloj godini Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je 21 optužnicu za korupciju potiv 23 osobe.

- Radi postizanja još boljih rezultata u zaštiti njihovih prava i zakonitih interesa ugroženih korupcijom, građani su pozvani da neodložno prijave koruptivna ponašanja kojima su izloženi ili za koja pouzdano saznaju - navodi se u saopćenju brčanskog Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.