Michel u Sarajevo dolazi u sklopu posjete regiji pa je tako jučer bio u Srbiji gdje se sastao sa predsjednikom te države Aleksandrom Vučićem, a očekuje se i da posjeti i Albaniju.

Michel će se danas sastati sa članovima Predsjedništva BiH.

VEZANI TEKST - Charles Michel 20. maja u prvoj posjeti BiH: S bh. političarima o ispunjavanju 14 prioriteta za članstvo u EU

- Razgovarat će o putu BiH ka EU, 14 ključnih prioriteta čiji su dio izborne i ustavne promjene kao i regionalnoj stablinosti u kontekstu promijenjene geopolitičke situacije. Planirano je da se sastane s članovima Predsjedništva BiH, kao i stranačkim liderima - naveli su iz Delegacije EU-a.

Ovu posjetu bi predsjednik Evropskog vijeća mogao iskoristiti i da BiH upozna sa idejom stvaranja evropske geopolitičke zajednice koja uključuje Balkan. Na ovo je ranije pozvao tokom svog obraćanja na sjednici Evropskog ekonomskog komiteta.

Proteklih dana se govorilo o tome da bi Michel trebao donijeti "zajedničku izjavu" koju su pripremili evropski zvaničnici, a koju bi trebali potpisati politički lideri o nastavku izborne reforme nakon oktobarskih izbora.

Međutim, podsjećamo, Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine na Sarajevo Business Forumu prije nekoliko dana kazao je da razlog Michelovog dolaska definitivno nije Izborni zakon, uprkos, kako je naveo, "ambicijama Zagreba i Dragana Čovića da neko dođe i natjera ih da otvara nove runde pregovora o tome".