open-navfaktor-logo
search
Investiciona legenda
Charlie Munger: Nikada neću kupiti kriptovalute
Investiciona legenda Charlie Munger kaže da je trenutna klima na globalnim tržištima luđa od takozvanog dot com balona prije 20 godina, dok je bum kriptovaluta proglasio nenormalnim i podržao kinesku zabranu digitalne imovine.
07.12.2021. u 14:23
get url
text

Obraćajući se australijskim investitorima na konferenciji Sohn Hearts and Minds u petak, Munger (97) je podvukao nategnute procjene kvalitetnih kompanija koje kotiraju na berzi i ponovio svoje sumnje prema kriptovalutama kao što je Bitcoin, prenosi Blic.

Munger, desna ruka Buffeta, rekao je da je investicijsko okruženje malo ekstremnije od onoga što je vidio u svom decenijama dugom iskustvu, i podržao je pokušaje Kine da suzbije nešto od izobilja koje donosi kapitalizam.

- Mislim da je dot com bum bio luđi u smislu vrednovanja čak i od onoga što imamo sada. Ali sve u svemu, ovo doba smatram još luđim od dot com ere – rekao je Munger.

U širokoj diskusiji sa dr. Markom Nelsonom iz hedž fonda Caledonia, Munger je rekao da neće učestvovati u "ludom" bumu kriptovaluta, i oštro je kritikovao promotere kriptovaluta.

– Nikada neću kupiti kriptovalutu. Volio bih da nikada nisu izmišljene. Moja zemlja, civilizacija engleskog govornog područja, donijela je pogrešnu odluku. Jednostavno ne mogu podnijeti učešće u ovim ludim bumovima, na ovaj ili onaj način. Čini se da radi, svi žele da učestvuju u toj trci, ali ja imam drugačiji stav. Želim da zaradim novac prodajući ljudima stvari koje su dobre za njih, a ne stvari koje su loše za njih. Vjerujte mi, ljudi koji kreiraju kriptovalute ne razmišljaju o klijentima, oni misle samo o sebi - tvrdi Munger.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.