open-navfaktor-logo
search
Svjetsko tržište
Cijena nafte u silovitom padu, londonski Brent potonuo više od 15 posto
Zbog slabe potražnje i ograničenih preostalih skladišnih kapaciteta cijene sirove nafte na svjetskim tržištima nastavljaju padati.
22.04.2020. u 11:02
get url
text
Nafta

Nakon trgovanja na azijskim tržištima cijena međunarodne referentne sirove nafte Brent pala je za 15,57 posto i sada je na 16,32 dolara po barelu.

U isto vrijeme, junski ugovor za West Texas Intermediate (WTI) pao je za 6,66 posto te se barel prodaje po 10,80 dolara. Kako piše CNBC, julski ugovori za WTI naftu prodaju se po niskih 19 dolara po barelu. Per Magnus Nysveen, stariji partner i šef analitike u Rystad Energyu, upozorio je da će se situacija na naftnim tržištima dodatno pogoršati.

- Svijet više nema mjesta za skladištenje nafte. Kad je bilans ponude i potražnje pozitivan ili negativan, tada možete graditi ili crpiti, ali kada su terminali puni, tada nema prostora za stabilizaciju ove vrlo jake neravnoteže - ističe Nysveen.

Jean-Pierre Durante iz kompanije Pictet Wealth Management složio se s Nysveenovom ocjenom navodeći da je "svijet preplavljen naftom" protivno nedavnoj odluci OPEC-a i drugih proizvođača o smanjenju proizvodnje.

- Svjetski kapacitet skladištenja brzo će dostići tačku zasićenja - rekao je Durante, voditelj istraživačkog odjela u Pictet Wealth Managementu.

Globalna potražnja za naftom drastično je pala, a velike svjetske ekonomije su zatvorene kao posljedica zastoja izazvanog koronavirusom koji su vlasti uvele za zaustavljanje širenja bolesti.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.