Umjesto planiranih 16,3 miliona maraka, Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, spremna je da novi objekat u Banjoj Luci plati 38 posto više, preciznije 22,5 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Naime, ova Agencija posljednjih nekoliko godina pokušava da nađe izvođača koji će izgraditi objekat za smještaj te institucije, ali zbog mnogobrojnih žalbi i propusta u postupku javne nabavke, ne uspijeva da to privede kraju.

Za ovaj projekat vladalo je veliko interesovanje najvećih građevinskih kompanija, a zanimljivo je bilo da ponuđači, pored toga što nisu ispunili sve tražene stavke na prošlogodišnjem tenderu, nisu iskazali ni cijene.

Najnoviji tender raspisan je 5. jula ove godine, procijenjene vrijednosti 16,3 miliona KM, uslijedile su žalbe, izmjena tenderske dokumentacije, a odluke o poništenju ili zaključenju ugovora još nema.

Međutim, ima Prednacrta program rada Agencije za 2020. godinu iz kojeg je vidljivo da je prioritet za iduću godinu izgradnja objekta za trajni smještaj u Banjoj Luci za sjedište Agencije i Centra za skladištenje, personalizaciju i transport ličnih dokumenata.

- Po okončanju postupka javne nabavke i izbora ponuđača za izvođenje radova na izgradnji predmetnog objekta, a po zaključenju ugovora o građenju, na osnovu sredstava osiguranih budžetom institucija BiH za ovu namjenu, 2020. godina će biti prva od tri godine planirane izgradnje - navedeno je u programu rada Agencije za 2020, u koji smo imali uvid.

Izvođenje radova na izgradnji objekta koštaće budžet Agencije 22 miliona i 530.000 KM.

- Rješavanje smještajnih kapaciteta Agencije i njenih organizacionih jedinica je u cilju racionalizacije troškova na ime zakupa, osiguranja adekvatnih uslova za IT infrastrukturu i sigurnosnih aspekata u procesu proizvodnje identifikacionih dokumenata - istakli su u programu rada IDDEEA-e.

Grad Banja Luka je 2014. godine izdala građevinsku dozvolu za izgradnju objekta Agencije na lokaciji bivše kasarne Trapisti. Dozvola važi do kraja 2020. godine.

Tender za izgradnju 16,3 miliona KM vrijedne zgrade Agencije u Banja Luci bio je raspisan još 2015, a zatim i 2018. godine.

Zainteresovane za gradnju bile su, između ostalog, kompanije Sector Security, Aragosta invest, HIDROKOP, ELNOS BL, Telegroup, Prijedorputevi, Integral inženjering…