Svjetsko tržište

Cijene nafte u pola godine skočile više od 20 posto

Objavljeno: 01.07.2019. u 08:51

Podršku cijenama nafte pružaju i napetosti između SAD-a i Irana, nakon što je Iran nedavno srušio američku bespilotnu letjelicu

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, drugu zaredom, pa su u cijelom prvom polugodištu zabilježile skok veći od 20 posto. Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 2,1 posto, na 66,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,7 posto, na 58,50 dolara.

Zahvaljujući tome, u cijelom prvom polugodištu cijena barela na londonskom tržištu porasla je više od 20, a na američkom više od 25 posto. Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača, uključujući Rusiju, sastat će se 1. i 2. jula u Beču kako bi odlučili hoće li nastaviti ograničavati proizvodnju i u drugoj polovini godine. Od početka godine OPECplus ograničava proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno, a sporazum je istekao zadnjeg dana juna.

Na skupu G20 najvećih svjetskih ekonomija u subotu u Japanu Rusija i Saudijska Arabija postigle su dogovor o produljenju tog sporazuma. Sporazum će se produžiti u sadašnjem obliku i jednakom obujmu, kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon sastanka sa saudijskim princem Mohamedom bin Salmanom.

- Mi ćemo podržati produženje dogovora, i Rusija i Saudijska Arabija. Moramo tek odlučiti da li će to biti za šest ili devet mjeseci. Možda devet mjeseci - rekao je Putin.

Podršku cijenama nafte pružaju i napetosti između SAD-a i Irana, nakon što je Iran nedavno srušio američku bespilotnu letjelicu. Napetosti jačaju jer je iranski izvoz nafte značajno smanjen zbog američkih sankcija. Podršku tržištima pružala je i nada ulagača da će SAD i Kina na skupu G20 najvećih svjetskih ekonomija odlučiti nastaviti trgovinske pregovore.

To se i ostvarilo. U subotu su, naime, predsjednici SAD-a i Kine Donald Trump i Xi Jinping postigli dogovor o nastavku trgovinskih pregovora, no kineski mediji pišu kako je do eventualnog konačnog sporazuma dug put jer se po nekim pitanjima stavovi dvije zemlje razlikuju koncepcijski.

S druge strane, proizvodnja se u SAD-u i dalje kreće oko najviših razina u povijesti, oko 12,3 miliona barela dnevno. Procjenjuje se da bi u četvrtom tromjesečju mogla dosegnuti i 13 miliona barela dnevno, čime bi SAD dodatno učvrstio poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu, ispred Saudijske Arabije i Rusije. Na taj način SAD potkopava nastojanja OPEC-a da smanjenjem proizvodnje podržava rast cijena nafte.

No, posljednjih mjeseci i američki proizvođači smanjuju broj aktivnih bušotinskih postrojenja, prenosi SEEbiz. Doduše, u petak je firma Baker Hughes objavila da je prošle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u povećan drugu sedmicu zaredom, za četiri postrojenja, na njih 793.

No, u istom periodu prošle godine aktivna je bilo 858 postrojenja, što pokazuje da neki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeravaju na povećanje zarade nego proizvodnje.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije