Zloupotreba dokumenata

CIKBiH: Mi nismo istražni organ, slučajeve provjerava Tužilaštvo BiH

Objavljeno: 12.09.2018. u 20:15 Autor: A. Šarenkapa

Svi birači iz BiH koji su otkrili da su prijavljeni za glasanje putem pošte, moći će glasati nepotvrđenim biračkim listićima

Povodom sve češćih informacija da su građani, koji cijeli život imaju prebivalište u BiH, odjednom, prilikom provjere svoje registracije u Centralnom biračkom spisku, saznali da će glasati putem pošte, iz Srbije, Austrije i drugih država, kontaktirali smo Centralnu izbornu komisiju.

Prema riječima Makside Pirić, glasnogovornice CIKBiH, i ova komisija je zaprimila više informacija o ovakvim vrstama zloupotreba.

- Sve ovakve prijave, koje je zaprimio CIKBiH, smo dokumentovali i proslijedili ih Tužilaštvu BiH. Mi nismo istražni organ i ne možemo mi utvrđivati ko je, kako i zašto vršio ovakve zloupotrebe. To treba da utvrde nadležni istražni organi – kazala je Pirić.

Ona je pojasnila kako se stanovnici BiH koji žive izvan zemlje mogu prijaviti za glasanje putem pošte.

- Na stranici CIKBiH nalazi se bjanko obrazac za prijavu za glasanje putem pošte. Uz popunjen obrazac stanovnici BiH, koji žive izvan zemlje, trebaju dostaviti i određene lične dokumente, koji su navedeni na obrascu. Ko je i kako došao u posjed ličnih dokumenata na osnovu kojih je izvršena prijava za glasanje putem pošte u prijavljenim slučajevima treba da utvrde nadležni istražni organi – dodala je Pirić.

Također, objasnila je i kako građani koji imaju ovakav problem mogu ipak glasati na biračkim mjestima u BiH.

- Svi oni čiji su lični dokumenti zloupotrebljeni na ovakav način glasat će putem nepotvrđenih biračkih listića. U svakoj općini u BiH postoji po jedno biračko mjesto za glasanje nepotvrđenim listićima, koji se potom broje u Centru za brojanje glasova. U slučaju da se ipak pojavi glasački paket, koji pristigne putem pošte, na ime osobe koja je glasala na nepotvrđenom listiću, glas pristigao putem pošte neće biti ubrojan – kazala je Pirić.

Podsjećamo, Faktor je objavio priče ljudi iz Odžaka, Srebrenice, Bihaća i drugih mjesta koji su prijavljeni za glasanje putem pošte iz Srbije i Austrije, iako su cijeli život proveli u BiH.

VEZANI TEKST - Izborne prevare: Građane koji žive u BiH prijavljuju za glasanje iz Srbije

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije