open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Članovi Predsjedništva BiH sa delegacijom Evropskog parlamenta razgovarali o političkoj i sigurnosnoj situaciji
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su razgovarali sa delegacijom Podkomiteta za sigurnost i odbranu i Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta, koju je predvodio član podkomiteta Gheorghe-Vlad Nistor.
21.02.2023. u 18:42
get url
text

Tema razgovora je bila politička i sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, globalni i regionalni izazovi, te evropski put Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili posvećenost dijalogu, očuvanju mira i stabilnosti, ekonomskom razvoju i evropskoj perspektivi zemlje, kao ključnim ciljevima djelovanja.

FOTO: Predsjedništvo BiH

Izrazili su zahvalnost institucijama Evropske unije na pomoći i angažmanu Bosni i Hercegovini, te istakli važnost partnerskog odnosa i saradnje u ispunjenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi se reformskim procesom stvorili uvjeti za poboljšanje kvaliteta života svih građana.

Sagovornici su pozdravili dodjelu Kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, koji je dao pozitivan podstrek i priliku da se provode konkretne reforme na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

FOTO: Predsjedništvo BiH

Članovi delegacije SEDE i AFETa, koja boravi u Bosni i Hercegovini u cilju procjene vojne operacije EUFOR Altea i ukupne situacije u zemlji, su pozdravili i istakli važnost usaglašenih stavova u BiH, kada je u pitanju aspiracija ka Evropskoj uniji, posvećenost očuvanju mira i ekonomskom napretku Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali i  Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, Leopoldo López Gil, član EPP iz Španije, Dietmar Köster član Alijanse socijaldemokrata iz Njemačke,  Thijs Reuten, član Alijansa socijaldemokrata iz Holandije, Klemen Grošelj, član Renew Europe iz Slovenije i Viola Von Cramon-Taubadel, član Zelenih/EFA iz Njemačke, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.