open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Čović: HDZ i HNS krajem sedmice će razgovarati o prekidu pregovaračkog procesa
Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i zamjenica predsjednika HDZ-a Borjana Krišto sastali su se u ponedjeljak u Drvaru s članovima predsjedništva Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livanjskog kantona te je tom prilikom, među ostalim, naglašena potreba aktiviranja i podrške razvojnim programima i projektima.
21.03.2022. u 15:41
get url
text

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Dragan Konta upoznao je stranačko vodstvo sa stanjem i aktivnostima HDZ-a BiH na području tog kantona, a u raspravu su se uključili svi prisutni o aktivnostima po općinama i gradovima, iznoseći aktualne projekte, probleme i zahtjeve za veće nivoe vlasti, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Govoreći o završenom procesu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, Čović je istaknuo kako su Bosni i Hercegovini potrebne izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne izmjene, ne samo kako bi se stekli, kako on to smatra, formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora, već i za relaksiranje odnosa između konstitutivnih naroda i postizanje novog zamaha na putu BiH prema Evropskoj uniji.

VEZANI TEKST - Čović: Nisu ispunjeni uvjeti za održavanje izbora ako se ne izmijeni Izborni zakon; HNS prijeti trećim entitetom?

Također, Čović je kazao kako su za kraj ove sedmice zakazane sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS), na kojima će se detaljno raspravljati o okolnostima i prekidu pregovaračkog procesa, napominjući kako Hrvati u ovim okolnostima imaju zaključke HNS-a koji su obavezujući.

Dodao je kako će se i veći nivoi vlasti uključiti pri rješavanju mogućih problema i nesporazuma na koje nailaze Hrvati na području Livanjskog kantona, te stranačkim dužnosnicima pružio podršku u prezentiranim aktivnostima, stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.