open-navfaktor-logo
search
Susret u Mostaru
Čović: Ili Izborni zakon ili zastoj; Izetbegović: Prvo pomaci u formiranju Federalne vlade
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović u Mostaru su razgovarali o provedbi međustranačkog sporazuma SDA - HDZBiH potpisanog prošle godine.
05.02.2021. u 15:02
get url
text

Oni su u Mostaru prisustvovali potpisivanju zajedničke izjave o ubrzanju procesa evropskih integracija, koju su potpisali članovi zakonodavne vlasti BiH, FBiH, RS-a i Brčko Distrikta.

- Vjerujem da ćemo dobar dio posla što se tiče Mostara danas privesti kraju na način kako smo to dogovarali prije sedam-osam mjeseci. Što se tiče drugog dijela sporazuma, odnosno izmjena izbornog zakonodavstva, već sljedeće sedmice dogovorit ćemo zajednički sastanak s predstavnicima međunarodnih institucija na kojem ćemo o tome razgovarati, kao i o reformskim procesima koji su preduvjet za dobijanje kandidatskog statusa - kazao je Čović novinarima.

Prema njegovim riječima, krajnji rok da se sve to uradi je peti ili šesti mjesec ove godine.

- Ako sve to uspijemo, onda se možemo nadati i kandidatskom statusu. U suprotnom, imat ćemo zastoj kakav imamo sada, vlast koja ne funkcionira na većini nivoa, neslaganje i onda je, naravno, teško tražiti podršku međunarodne zajednice, bilo da se radi o migrantskoj krizi, Covid-problematici, ekonomskim ili socijalnim problemima - istaknuo je.

Čovićeve kritike CIK-u BiH

Kada je u pitanju izbor mostarskog gradonačelnika, Čović je kazao kako čelnici stranaka nisu o tome razgovarali te da je to pitanje u nadležnosti gradskih stranačkih organizacija.

Predsjednik HDZ-a BiH još jednom je uputio kritiku prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH koja je, prema njegovim riječima, svojim odlukama dovela do izbornih nepravilnosti i izbornih krađa u Doboju, Mostaru, Gornjem Vakufu/Uskoplju i drugim sredinama.

- Prije izbora smo znali da se to radi pa smo informirali sve one koje je trebalo informirati, podigli smo kaznene prijave i to je sve nešto što nam daje za pravo da ne dopustimo da se ti ljudi uključuju u bilo kakav naredni izborni proces, a da bi se to spriječilo prioritet svih prioriteta je novi izborni zakon - ocijenio je Čović.

Dodao je kako će kao čelnik stranke podržati odluku travničkog HDZ-a BiH, ako se ta stranačka organizacija odluči na bojkot novih izbora za općinskog načelnika u Travniku.

Ubrzanje evropskog puta

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako je s Čovićem razgovarao o ubrzanju evropskog puta, a da razgovore oko uspostave vlasti u Mostaru trebaju voditi Mostarci.

- Ja sam zainteresiran za razgovor o ubrzanju evropskog puta prije svega. Ne kanim razgovarati o uspostavljanju vlasti u Mostaru jer to trebaju raditi Mostarci, a ne da se razgovara na nivou predsjednika stranaka - kazao je Izetbegović.

Istaknuo je kako treba iskoristiti novu šansu i novu energiju koju će dati upravo potpisani dokument te ubrzati evropski put Bosne i Hercegovine koji je u zastoju već godinu. Komentirajući izmjene izbornog zakonodavstva, temu na kojoj insistira HDZBiH, Izetbegović je kazao kako će se o tome razgovarati kada se naprave pomaci u formiranju Federalne vlade.

- Smatram da je krajnje vrijeme da tu neke pomake napravimo - poručio je Izetbegović.

Upitan očekuje li pritisak međunarodne zajednice kada je u pitanju formiranje Vlade FBiH i imenovanje sudija Ustavnog suda, Izetbegović je odgovorio kako se ne može pričati o izmjenama zakona i izmjenama Ustava, a ne poštovati Ustav i zakon.

- To znači popuniti Ustavni sud, krenuti u formiranje federalnog nivoa vlasti, onda razgovarati o izmjenama, eventualno - zaključio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.