open-navfaktor-logo
search
Zastupnik SDA
"Čović nije dobro iščitao ustavne rokove": Zildžić odgovorio i s kim razgovaraju o formiranju vlasti FBiH
Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Salko Zildžić kazao je da se još ne može govoriti o zastoju u formiranju vlasti, ali i da formiranje vlasti bez SDA na nivou FBiH nije moguće ukoliko se uzme u obzir izborna volja građana i način izbora Vlade FBiH.
08.02.2023. u 20:21
get url
text

On je u razgovoru za N1 dodao da je, imajući u vidu većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, nemoguće izabrati rukovodstvo FBiH bez SDA-ovog Refika Lende, koji je predložen za potpredsjednika FBiH.

- Kada gledamo iz perspektive kome su građani dali povjerenje, to su SDA HDZ i SDP zajedno s koalicionim partnerima na nivou Kluba Srba. Trenutna koalicija "Osmorka" plus HDZ imaju samo potrebne uslove, nemaju dovoljne. Lendo ne bi trebao pristati na takvu vladu jer bi derogirao volju građana. Građani su na izborima jasno kazali ko su izborni pobjednici, a ko izborni gubitnici - rekao je Zildžić.

Istakao je da oni imaju legitimitet iz izborne volje građana.

- Kada na izborima pobijedite vi ste od građana dobili legitimitet da formirate vlast. SDA ima obavezu da implementira izbornu volju i svaka druga stranka - dodao je Zildžić.

S kim razgovaraju

Na pitanje s kime razgovaraju o formiranju vlasti, kazao je kako "određeni zastupnici razgovaraju s određenim zastupnicima u SDP-u", a da je lider SDA Bakir Izetbegović rekao da postoje razgovori sa Strankom za BiH i NES-om. Za razgovore sa HDZ-om rekao kako se oni vodi vjerovatno "na nivou sekretara".

- Najnormalnija vlast bi bila da u nju krenu izborni pobjednici. Od početka ove priče u kojoj izborni pobjednik treba da se makne s vlasti, SDA poziva na realitet – a to je dođite da sjednemo da vidimo ko je dobio mogućnost od građana da bude dio vlasti, da napravimo u probosanskom frontu jake koalicije koje se mogu suprotstaviti retrogradnim politikama koju vodi ekipa iz manjeg bh. entiteta, a u dobroj mjeri se pridružuje HDZ. SDP je najavio da će pokrenuti razgovore u pojedenim kantonima, ali mislim da nije put da se razgovara po kantonima već uspostava probosanskog bloka s jakim funkcionalnim vladama na svim nivoima” - rekao je Zildžić.

Ponovio je da ne odustaju od DF-a, te da nemaju problem da dio tog paketa budu SBiH i NES jer smatraju da treba postojati široka koalicija na svim nivoima.

Za NiP je rekao kako lično ne bi bio zainteresovan za takvu koaliciju, ali da bi poštovao ako to odluči vrh stranke. Za Našu stranku je rekao da nije rad da budu dio zajedničkog paketa, ali opet govori o ličnom stavu.

Zildžić je istakao da lider SDP-a Nermin Nikšić mijenja izjave s kim hoće s kim neće i spominje nešto što nema u ustavu ni zakonu, navodeći dio da "imaju imena kandidata, ali da će se konsultovati s međunarodnim zvaničnicima".

- Pozivate nekoga nakon završene utakmice da dosudi jedan penal, pa drugi penal, treći i tako dalje - dodao je Zildžić.

Na izjave lidera HDZ-a Dragana Čovića kako će vlast u FBiH biti formirana u ovom mjesecu, kazao je da nije dobro iščitao ustavne rokove te da to nije moguće.

- Ustavom granatirano pravo izabranog zvaničnika da nekom da svoj potpis ili ne, ne može se zvati blokadom i tako se nikada nije zvalo. Žele nazor napraviti vlast koja ne odražava volju građana - kazao je.

Poručio je da SDA i DF imaju 13 delegata u Klubu Bošnjaka i bez njih se ne može formirati vlast.

O buntu

Na pitanje da li SDA priprema bunt, kazao je da ne pripremaju ništa, ali da je zanimljiv broj građana spreman izaći na ulicu kako bi iskazali svoj protest što im je neko oduzeo volju.

- SDA će da se bori u skladu s demokratskim standardima i principima - rekao je Zildžić. 

Dodao je da će, ako dođe do protesta građana, on izaći na ulicu kao građanin.

Odgovorio je i na komentare da "kmeče zbog gubitka vlasti".

- Da je SDA izgubila izbore, da nam narod nije dao podršku, mi ne bi pričali o vlasti. Možda oni kmeče jer nisu na budžetima. (…) I Dodik i Čović kmeče na SDA i predsjednka Izetbegovića zato što neće da odstupi od državničkih pitanja. Nova "Osmorka" hoće da da Buk Bijelu, da razvlasti državu po pitanju imovine i NATO integracija. Nova Osmorka želi podariti HDZ-u izborni zakon po zahtjevima HDZ-a - kazao je Zildžić.

Na pitanja o zaposlenju svoju supruge koja je primljena bez konkursa u Zavod zdravstvenog osiguranja, reagovao je burno i zaprijetio tužbama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.