open-navfaktor-logo
search
Banski dvori
Čović-Plenković: Ključno osigurati poštivanje sva tri konstitutivna naroda u BiH
Čović je upoznao predsjednika Vlade RH o preprekama, ali i nužnosti žurnog formiranja vlasti na svim nivoima, posebno Vijeća ministara BiH
18.07.2019. u 21:12
get url
text
get url
text

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u četvrtak u Banskim dvorima predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića.

Razgovarali su o odnosima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, a važnim su ocijenili otvorenu komunikaciju i rješavanje svih otvorenih pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa, objavljeno je na službenim stranicama Vlade RH.

Čović je upoznao predsjednika Vlade RH o preprekama, ali i nužnosti žurnog formiranja vlasti na svim nivoima, posebno Vijeća ministara BiH.

Ocijenio je kako su legitimni predstavnici Hrvata u BiH spremni na saradnju, uz izmjene Izbornog zakona kao jedinog mogućeg načina kojim bi se osigurali i zaštitili ustavnost i demokratičnost izbornog procesa, uz uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim nivoima.
 
Predsjednik hrvatske vlade još jednom je iskazao punu podršku Bosni i Hercegovini u provedbi reformi usmjerenih na približavanje članstvu u Evropskoj uniji. Posebno važnim istaknuo je poštivanje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, a osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, navodi se u objavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.