open-navfaktor-logo
search
Pisao dužnosnicima
Čović: Prioritet svih nas treba biti formiranje vlasti najkasnije do kraja godine
Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović uputio je pismo brojnim međunarodnim dužnosnicima u kojem im se zahvalio na kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, kao i podršci oko procesa vezanih za održavanje Općih izbora.
11.10.2022. u 12:22
get url
text

Čović u pismu, u koje je Fena imala uvid, ističe da su međunarodni predstavnici svojim zalaganjem u Bosni i Hercegovini pomogli da se, uz sve manjkavosti, održe izbori, poboljša transparentnost i integritet izbornog procesa. Dodaje da su višemjesečni procesi i razgovori iza nas ojačali demokratsku vladavinu i transparentnost u našoj zemlji te su nam pokazali put kojim BiH treba ići kao država koja teži članstvu u Europskoj uniji. Istovremeno su, kako navodi, jasno pokazali koje su slabosti postojećeg sistema koje se moraju mijenjati.

- Dok čekamo konačne rezultate izbora, i ovim putem izražavamo apsolutnu spremnost političke i programske saradnje sa svim strankama i predstavnicima koji su dobili povjerenje svojih naroda kako bismo formirali vlast na svim nivoima što je prije moguće, a najkasnije do kraja ove godine. To mora biti prioritet svih nas. Nadalje, hitne ograničene izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva u skladu s presudama Europskoga suda za ljudska prava i Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine ostaju preduvjet za političku stabilnost i napredak države prema Evropskoj uniji.

Svi građani BiH, bez obzira na njihov identitet i nacionalnu pripadnost, moraju imati pravo takmičiti se na izborima na svim nivoima vlasti. Konstitutivnim narodima mora se osigurati pravo na legitimno političko predstavljanje kroz vezu između njihovih političkih predstavnika i konstitutivnih naroda koje predstavljaju u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući Predsjedništvo BiH i Domove naroda - navodi Čović u pismu.

Ističe razočaranje činjenicom da su "destruktivne izborne strategije i politike još jedanput zasjenile započete procese kojima mijenjamo našu zemlju na njenom putu k EU i NATO-u".

- Takve retrogradne i antiustavne politike kojima svakodnevno svjedočimo u zadnja dva desetljeća nisu donijele ništa drugo nego zastoj, frustracije i razočarenje građana u našu državu Bosnu i Hercegovinu. Brojniji konstitutivni narod u Federaciji Bosne i Hercegovine već četvrti izborni ciklus bira predstavnike hrvatskog konstitutivnog naroda i preglasava izbornu volju hrvatske zajednice. Takvo što narušava teško stečeno povjerenje između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji - naglašava Čović.

Hrvatski narodni sabor BiH, dodaje on, ostaje posvećen suverenitetu, teritorijalnom i institucionalnom integritetu, kao i euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine. U tom duhu, još jednom poziva međunarodne dužnosnike da svojim autoritetom učestvuju "zajedno s nama u transformaciji našeg društva i pomognete nam na zahtjevnom putu reformi pred kojim se nalazimo.

Čović je pismo uputio visokim europskim dužnosnicima te Uredu visokog predstavnika (OHR), kao i članovima diplomatskog zbora u BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.