- Zvaničnici su razgovarali o ostvarenju statusa kandidata Bosne i Hercegovine u četvrtak, ali i o trenutnoj političkoj situaciji nakon Općih izbora, kao i predstojećim reformama. Čović je istaknuo optimizam po pitanju stjecanja statusa kandidata BiH tokom ove sedmice, naglašavajući kako će to biti prvi značajan iskorak nakon predaje zahtjeva za članstvo u februaru 2016. godine. Naglasio je kako će stjecanje statusa kandidata biti snažna motivacija za ubrzane iskorake na putu BiH prema punopravnom članstvu u EU.

U svjetlu izbora održanih u oktobru, Čović je izvijestio Sattlera o snažnim naporima za brzu uspostavu vlasti koja je, kako je istaknuo, ključna za stabilizaciju političkih prilika i socio-ekonomski napredak. Tom je prilikom istaknuo konstruktivan karakter razgovora o uspostavi vlasti koje se temelji na jasnim zajedničkim prioritetima. Između ostaloga, naglasio je i neospornu važnost izmjena izbornog zakonodavstva u definiranom roku.

Čović je naglasio očekivanja o ubrzanju euroatlantskog puta, ističući kako on nema alternativu, te kako zahtijeva ozbiljnu i kvalitetnu saradnju političkih aktera za ostvarenje potrebnih iskoraka. U tom smislu, istaknuo je sve reforme koje su nužne kako bi se poboljšale prilike za sve žitelje u Bosni i Hercegovini, te kako bi se ostvarili značajni integracijski pomaci.

Na koncu, iskazao je duboku zahvalnost EU i evropskim partnerima koji nastavljaju iskazivati podršku BiH u teškim sigurnosnim i izazovnim geopolitičkim trenucima - saopćeno je iz Čovićevog kabineta.