open-navfaktor-logo
search
Predizborni skup
Čović: Sarajevo je i naš grad, BiH je i naša domovina
U Franjevačkom međunarodnom studentskom centru u Sarajevu održan je predizborni skup na kojem su predstavljeni program i kandidati HDZ-a i HNS-a BiH za predstojeće Opće izbore
21.09.2018. u 19:58
get url
text

Skupu su prisustvovali najviši hrvatski dužnosnici u vlasti na čelu s predsjednikom stranke i kandidatom za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

- Lijepo je vidjeti sve vas nazočne, koji iz glavnog grada Bosne i Hercegovine želite poslati jasnu poruku da smo dali sve za naše Sarajevo, za Bosnu i Hercegovinu, kako bismo mogli govoriti danas da smo jednakopravan i konstitutivan narod i narod koji danas ima svoja iskušenja, kako politička, tako i svaka druga koja prate one najmalobronije u ambijentu kakav danas ima BiH - kazao je Čović.

- Ovo naše zajedništvo vas ohrabruje da nikad niste sami, i da je stožerna stranka uvijek uz vas. Iako nas nema u strukturama općinske, gradske i županijske vlasti, tu smo da kažemo da nas može biti na svakom stupnju organiziranja. Možemo izboriti svoju legitimnost predstavljanja. Pokazali smo da nas ima - poručio je Čović.

Podsjetio je da je prije 28 godina ovdje pokrenut prvi Sabor HDZ-a.

- Time smo poručili svima da želimo skrbiti opstojnost hrvatskog naroda upravo ovdje, u srcu, u Sarajevu. Mnogi nisu danas s nama, ali su duhom i dalje tu, jer tragovi njihove odlučnosti, političke hrabrosti i mudrosti da naprave jednu veliku obitelj koja može skrbiti opstojnosti nas kao najmalobrojnijeg naroda u BiH. Zbog toga HDZ ima posebnu odgovornost prema hrvatskom narodu u ovom dijelu BiH. Ovo je naša domovina i želimo da se svaki naš žitelj Hrvat osjeća kao svoj na svome - naglasio je Čović.

- Program koji smo usvojili daje nam za pravo da možemo kazati da ono što jeste naša kultura, baština, civilizacijske norme koje baštinimo i u RH, i u BiH da do kraja koristimo i ovu našu komunikaciju bez vrijeđanja bilo koga, ne iskorištavajući ove skupove gdje možemo imati motiv da iskazujemo svoja nezadovoljstva. Svjesni smo da nam nikakva galama, neorganiziranost i vrijeđanje bilo koga neće donijeti korist. Porukama koje šaljemo sasvim jasno upućujemo da hrvatskom narodu pripada njihova domovina, takvim razmišljanjem će najbolje pomoći ovoj zemlji. Nije to hrvatsko pitanje. To je pitanje Bosne i Hercegovine i njene opstojnosti jer jedino tri konstitutivna naroda, do kraja jednakopravna mogu očuvati europsku BiH. Dok smo jedni uz druge, dovoljno ćemo glasno motivirati sve druge koji s nama dijele prelijepu Bosnu i Hercegovinu - kazao je.

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH i nosilac liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH ispred Srednjobosanskog kantona je kazao da su legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH najveći zagovaratelji opstanka BiH i njenog evropskog puta. 

- Oni se danas bore za vladavinu zakona, poziciju hrvatskog naroda, poštivanje ustava, bore se za svoj opstanak u svojoj zemlji. Hrvati su uvijek bili dio BiH. Mi smo stvarali povijest ove zemlje i dali ogroman doprinos u njenom razvoju. Utkali ste živote u obranu ovog prostora, mi smo dio Sarajeva i Bosne i Hercegovine i nedamo je nikome da je svojata, ovo je i naše Sarajevo - poručio je Čavara te naglasio da građani 7. oktobra neće glasati za kandidate, već za budućnost BiH i njen ulazak u EU i NATO. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.