open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HDZ-a BiH
Čović: U NSRS sam otišao da kažem da građanska država nije rješenje za BiH, RS je realnost
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ) Dragan Čović najavio je da će se u četvrtak u zgradi Parlamenta BiH u Sarajevu nastaviti pregovori o izmjenama Izbornog zakona.
07.02.2022. u 13:59
get url
text

- U četvrtak u 12 sastajemo sa predstavnicima bošnjačkih stranaka, onih koji su bili nedavno na pregovorima u Neumu, u vezi sa izmjenama Izbornog zakona. Mora se znati da se promjene Izbornog zakona BiH mogu donijeti samo u Parlamentu. 


VEZANI TEKST - Zašto Čović od Ustavnog suda BiH ne zatraži ocjenu da li je Komšić "legitimni Hrvat"?

Sve izvan toga nije u zakonskim okvirima. Ustavni sud BiH, kao najviše tijelo u državi zaduženo za tumačenje pravnih propisa BiH, stavio izvan snage jedan od ključnih članova Izbornog zakona - kazao je Čović nakon zajedničke online sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske.

Ponovo je govorio o svom nedavnom obraćanju u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska.

- Bilo je mnogo reakcija političkog Sarajeva. Otišao sam da kažem da građanska država nije rješenje za BiH. RS je realnost, oni koji poštuju Ustav BiH, moraju poštovati RS. Neke riječi su izvučene iz konteksta - istakao je Čović.

VEZANI TEKST - Gjenero: Čović nastupom u Banjoj Luci želi haos u BiH, s Milanovićem pravi teren za Putina

Osvrnuo se i na stav Venecijanske komisije o jednakosti glasa.

- Kada bi tako bilo, onda bi se glasovi na izborima mogli prelijevati iz kantona u kanton. Recimo, u Kantonu Sarajevo glasaju za jednog predstavnika i odmah bi došlo do narušavanja legitimnog predstavljanja - ističe on. 

Komentarisao je i izjavu predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića koji je u Dnevniku D FTV-a kazao kako Čoviću "odgovara da ostane Željko Komšić gdje jeste".

- Kao što ja eto želim izabrati Komšića, vjerovatno kolega Izetbegović želi vratiti i oživjeti Herceg-Bosnu. Vjerovatno bi mogli istim riječima komentirati naša nastojanja i uspjeh o razgovorima. Tu bih stao da nikoga ne povrijedim - izjavio je Čović. 

Čelnik HDZ-a BiH dodao je da je i danas dobio punu podršku HDZ-a Hrvatske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.