open-navfaktor-logo
search
Politički pritisci
Čovićev zastupnik preko noći dobio podatke o Cikotiću, Tegeltija odbio povući imenovanje
Prilikom usvajanja dnevnog reda na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zastupnik Nikola Lovrinović (HDZ) tražio je da se sa dnevnog reda, do provjere podataka koje je on iznio, povuče tačka o imenovanju Selme Cikotića na mjesto ministra sigurnosti BiH.
23.07.2020. u 10:48
get url
text

Lovrinović je izašao sa podatkom, za koji tvrdi da ga je dobio jučer nakon sjednice proširenog Kolegija na kojem je i utvrđen dnevni red sjednice, te da zbog toga tek danas to i iznosi u javnost.

- Jučer sam došao do određenih činjenica. Predlažem predsjedavajućem Vijeću ministara Zorana Tegeltije da povuče tu tačku dnevnog reda. Nisam siguran da li je znao, ali ja sam jučer saznao za krivični postupak koji se vodio protiv Cikotića, zbog ratnog zločina nad Hrvatima Bugojna. Naredbom tužiteljice Slavice Terzić u julu 2018. godine postupak je zaustavljen jer nije bilo dovoljno doakaza. Ali tužiteljica je bila dužna obavijestiti 51 oštećenog, i oni nisu imali mogućnost da se žale na odluku Tužilaštva. Imam informaciju da je 17. jula tužilac koji je preuzeo predmet, da šalje obavijesti ljudima iz tog predmeta da se mogu žaliti i da imaju rok od osam dana. To znači da krivični postupak nije obustavljen i zbog toga predležam da povučete tu tačku dnevnog reda. Ovo sve možete provjeriti u Tužilaštvu BiH. Predlažem da povučete ovu tačku, da provjerite moje navode, i da je stavite na narednu sjednicu - pojasnio je Lovrinović.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Nebojša Radmanović (SNSD) podsjetio je Lovrinovića da je prisustvovao jučerašnjoj sjednici proširenog Kolegija, ali da nije imao ništa protiv dnevnog reda, koji je usvojen.

Replicirao mu je HDZ-ov zastupnik kazavši da nije znao ništa o ovome, ali da je dobio na mobitel poruku nakon sjednice proširenog Kolegija, te da je zbog toga tek sada dijeli sa ostalim zastupnicima.  

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija kazao je da su za njega jedine relevantne institucije koje vrše provjeru Centralna izborna komisija (CIKBiH) i SIPA.

Pošto predsjedavajući nije povukao tačku, dnevni red usvojen je na Kolegiju kojem je prisustvovao i Lovrinović.

Rekao je da nije znao ovu činjenicu na proširenom Kolegiju, i da zbog toga nije mogao govoriti.

VEZANI TEKST - Cikotić: Armiju RBiH ne možete smatrati odgovornom za protjerivanje Hrvata

- Ali danas je znam i zato je vama prenosim. Nisam siguran da je uredu ignorirati ovu činjenicu. Radi se o ratnom zločinu - rekao je.

Odgovorio je Tegeltija.

- Svaki put kada dobijem prijedlog stranaka koje su dio većine, uputit ću CIK-u BIH i SIPA-i na provjeru. Kada ove dvije institucije kažu da o nekom kandidatu ima bilo kakvih problema, ja ga neću predložiti. Sve što je u vezi s imenovanjem novog ministra sigurnosti BiH prošlo je proceduru i u CIK-u i u SIPA-i. Ne mogu postupiti drugačije u odnosu na stav nadležnih institucija. Ako institucije kažu da neko ne ispunajava uvjete, uvijek sam spreman pokrenuti proceduru opoziva imenovanja nekog kandidata. Vijeće ministara BIH i ja nemamo nijednu činjenicu da bismo povukli imenovanje - pojasnio je Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.