Sjedinjene Američke Države službeno su najviše zahvaćene s 53.934 umrlih i gotovo 940.000 inficiranih. Slijedi Italija s 26.384 umrlih, Španija sa 23.190 preminulih te Francuska sa 22.614 i Velika Britanija sa 20.319 žrtava.

Britanski podaci nisu, međutim, potpuni jer ne obuhvataju i umrle u domovima za starije i nemoćne u kojima su, prema izjavama nadležnih u tom sektoru, umrle hiljade osoba.

Razmjerno broju stanovnika, Belgija ima najvišu smrtnost - 612 mrtvih na milion stanovnika. Prema tom mjerilu Belgija je ispred Španije sa 496 umrlih, Italije sa 436, te Francuske i

Velike Britanije sa 346, odnosno 299 umrlih na milion stanovnika. Sjedinjene Američke Države imaju 163 mrtva na milion stanovnika.

Iran je u danas objavio da je ukupno više od 90.000 potvrđenih slučajeva te najmanje umrlih u jednome danu otkako su u toj zemlji registrirani prvi slučajevi zaraze.

Ukupno je u Iranu umrlo 5.710 osoba. Svoje prve slučajeve zaraze tamo su objavili u februaru i najviše su pogođena zemlja koronavirusom na Bliskom istoku. Zapad smatra da iranske vlasti nisu transparentne i da objavljuju manji broj zaraženih od stvarnog broja.

U Africi je potvrđeno više od 30.000 slučajeva koronavirusa u 54 države, prenose agencije pozivajući se na Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Do sada je od COVID-19 u Africi preminulo 1.374 ljudi, stoji u izvještaju i dodaje se da je najviše slučajeva zabilježeno u Južnoafričkoj Republici, 4.361, a slijede Egipat, Maroko i Alžir.

Popuštanje mjera

Izrael je u nedjelju otvorio sve trgovine osim trgovačkih centara. Saudijska Arabija djelimično je ublažila izolaciju, ali neke zone, među njima i Meka, ostaju potpuno zatvorene.

U Španiji su djeca, koja su od sredine marta bila u strogoj izolaciji, od nedjelje prvi put dobila dopuštenje za izlazak na igrališta. Ali ograničenja su brojna: ne smiju se igrati sa drugom djecom niti izaći bez pratnje odrasle osobe ili se udaljiti dalje od kilometra od svoje kuće.

Kina je objavila da je zaplijenila oko 89 miliona zaštitnih maski koje ne odgovaraju propisima. Time želi demantirati sumnju da su maske namijenjene izvozu loše kvalitete, ocjenjuju na Zapadu.

U Francuskoj, u pariškoj regiji, policija je zaplijenila rekordnih 140.000 zaštitnih maski koje su bile namijenjene ilegalnoj prodaji.

Nekoliko desetaka zemalja i teritorija obavezuje stanovništvo na nošenje zaštitnih maski u javnosti. Posljednja se u takvoj mjeri pridružila država Lagos u Nigeriji.

Aplikacija za praćenje koronavirusa

Australijska vlada danas je predstavila kontroverznu aplikaciju za praćenje koronavirusa i obećala ozakoniti zaštitu privatnosti, u vrijeme rasta zabrinutosti za poštivanje privatnog života.

Slična zabrinutost vlada i u Francuskoj gdje je povjerenstvo zaduženo za poštivanje sloboda na mreži (CNIL) zatražilo “dodatni garant” prije nego što na snagu stupi vladina aplikacija za praćenje StopCovid, a to će se dogoditi 11. maja kada stupe na snagu ublažene mjere izolacije.

Kinske vlasti, koje su na udaru kritika iz svijeta, posebno sa Zapada, da nisu na vrijeme suzbile epidemiju, pokrenut će 1. juna kampanju protiv “neciviliziranog” ponašanja radi poboljšanja higijene na javnim mjestima.

Tako će se u kineskoj prijestolnici smatrati nepristojnim ako osoba kihne i pritom ne pokrije nos i usta, ako ne nosi masku u javnosti, a bolesna je te ako se u javnosti "odijeva neprimjereno" i hoda, primjera radi, golog torza.

Azili za napuštene životinje u Sjedinjenim Američkim Državama prazne se zahvaljujući epidemiji, jer stanovnici zatvoreni u svojim domovima, čeznu za društvom.