open-navfaktor-logo
search
Nove mjere
Crna Gora: U Podgorici zaštitne maske obavezne i na otvorenom
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u Crnoj Gori (NKT) donijelo je nove mjere za prevenciju širenja koronavirusa u toj zemlji.
16.07.2020. u 21:40
get url
text

Odlukom NKT građani Podgorice morat će da nose zaštitne maske na otvorenim i zatvorenim javnim mjestima, osim u mjestima stanovanja. Nošenje zaštitnih maski obazeno je i u putničkim vozilima, osim ako se u njima voze članovi istog domaćinstva.

U glavnom gradu Crne Gore zabranjena su okupljanja više od 40 ljudi na otvorenom, a obavezno je držanje fizičke distance od najmanje dva metra.

Donijete su i preventivne mjere prema kojima u ugostiteljskim objektima za stolom mogu sjediti najviše dva gosta unutar objekta, dok na terasi i bašti mogu sjediti četiri. U ugostiteljskim objektima zabranjuje se samousluživanje, zadržavanje i stajanje ispred šanka.

- Između stolova mora se obezbijediti udaljenost od najmanje dva metra i redovno održavati higijena i dezinfekovati zajedničke prostorije i oprema. U fitnes centrima i teretanama može boraviti samo jedno lice na deset kvadratnih metara, ali ne više od 20 lica. Obavezno je poštovanje fizičke distance - navodi se.

Nacionalno koordinaciono tijelo preporučio je svim vjerskim zajednicama da se na cijeloj teritoriji Crne Gore vjerske obrede u vjerskim objektima obavljaju samo sveštenici. Ističe se i da su mjere privremenog karaktera i da će važiti sedam dana.

U Crnoj Gori ukupno je registrovano je 1.582 zaraženih od koronavirusa, od čega je u Podgorici 619.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.