Pisao UEFA-i

Crnadak tražio brisanje ljiljana sa pehara Lige Evrope, ali navodi i niz neistina u pismu

Objavljeno: 24.05.2019. u 17:17

To je zastava koja simbolizuje samo jedan narod, a vrijeđa druge narode koji žive u BiH. U BiH žive Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali, a zastava na postolju pehara je ratna zastava, korištena tokom građanskog rata u BiH, piše Crnadak

Ministar vajskih poslova BiH Igor Crnadak uputio pismo predsjedniku UEFA Aleksanderu Čeferinu od kojeg traži da se do 29. maja u postolje pehara UEFA Lige Evrope utisne zastava BiH umjesto zastave sa ljiljanima, koja je, kako navodi, "ratna zastava, korištena tokom građanskog rata u BiH od 1992. do 1995. godine". Crnadak navodi i niz neistina, poput one da je to "zastava koja simbolizuje samo jedan narod", zatim tvrdnje o "građanskom ratu" i tome slično.

U svom pismu, kako je saopćeno iz Ministarstva, Crnadak navodi: 

- Dužan sam da reagujem nakon što sam u medijima vidio fotografiju trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku UEFA Lige Evrope, a na kojoj se nalazi ratna zastava BiH.  Naime, to je zastava koja simbolizuje samo jedan narod, a vrijeđa druge narode koji žive u BiH. U BiH žive Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali, a zastava na postolju pehara je ratna zastava, korištena tokom građanskog rata u BiH - od 1992. do 1995. godine.

Dejtonski mirovni sporazum iz novembra 1995. donio je mir, a BiH je zvaničnu zastavu dobila 1998. godine. U BiH svi narodi koje žive vole fudbal, ali ratna zastava sa pehara vrijeđa mnoge. Nadam se da je u pitanju nenamjerna greška, pa Vas molim da prije finalne utakmice UEFA Lige Evrope 29. maja ispravite nepravdu i u postolje pehara utisnete zvaničnu zastavu BiH, jer ova koja se sad nalazi na trofeju to nije - naveo je Crnadak u pismu.

U saopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova se navodi da su u vezi sa ovim slučajem informisani i članovi Predsjedništva BiH, s tim da se ne precizira jesu li članovi Predsjedništva BiH upoznati i o sadržaju pisma koje je ministar poslao u UEFA-u. 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije