open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Ćuhara o priznanju za Dickinsona: Gradonačelnik Skaka bio je zagovornik
Priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva" bit će mu dodijeljeno 25. novembra
31.10.2018. u 13:57
get url
text
Bruce Dickinson: Održao koncert u opkoljenom Sarajevu

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je jednoglasno odlučilo da priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva dodijeli Bruceu Dickinsonu, frontmenu Iron Maidena i solo umjetniku. Udruženje umjetnika Concept Media predložilo je ovog engleskog pjevača za nagradu, a u Vijećnici su jednoglasno prihvatili.

- Sretan sam zbog Brucea i zbog ekipe filma, građana Sarajeva, jer je taj čovjek apsolutno zaslužio to priznanje. Sretan sam da je naš film podsjetio na sve ono što je on to uradio, film je reanimirao naše kolektivno sjećanje, ispričao jednu sarajevsku i ljudsku priču. Vjerujem i očekujem da će doći u Sarajevo da preuzme nagradu - kazao nam je Tarik Hodžić, reditelj dokumentarnog filma "Scream for Me Sarajevo", koji govori o Dickinsonu, njegovom bendu i njihovom herojstvu.

Film zapravo podsjeća na koncert koji je Dickinson 14. decembra ratne 1994. godine održao u Bosanskom kulturnom centru u opkoljenom Sarajevu. Bruce je s bendom u Sarajevo doputovao iz Splita kamionom humanitarne organizacije Serious Road Trip. U Sarajevu su bili četiri dana. 

Koncert je u organizaciji UNPROFOR-a održan kao posljednji na svjetskoj turneji kojom je promovisan album "Balls to Picasso". Obišli su i sirotište, napravili manji koncert u vatrogasnom domu i priredili zabavu za domaćine i vojnike UNPROFOR-a.

- Mi smo Dickinsona prijavili za ovo prestižno priznanje. Moram pohvaliti gradonačelnika Abdulaha Skaku, koji je bio uz nas od prvog trenutka. Već na prvom sastanku koji smo imali sa njim nakon što je film pogledao, izrazio je želju I podržao da se to desi - istakao je producent filma Adnan Čuhara.

Inače, film "Scream for Me Sarajevo" sniman je 2015. Godine u "Prime Time” produkciji. Osvojio je tri nagrade Sarajevo Film Festivala te brojne druge nagrade. Za potrebe snimanja Bruce Dickinson se vratio u Sarajevo 21 godinu nakon koncerta te je u gradu boravio nekoliko dana.

Priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva" bit će mu dodijeljeno 25. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.