open-navfaktor-logo
search
Napici
Čuva srce, štiti od raka: Znate li koliko dnevno treba piti čaja i koji je najzdraviji
Ako niste neki ljubitelj ovog napitka, dobro bi bilo da tu negativnu naviku promijenite, i često pretjerano ispijanje kafe, zamijenite čajem
15.08.2019. u 22:32
get url
text

Osim što čuva srce, štiti od Alzheimerove bolesti, jača zube, blagotvorno djeluje na kožu, brojna su druga, veoma važna svojstva, koja čaj ima na naš organizam.

Zbog toga, iako niste neki ljubitelj ovog napitka, dobro bi bilo da tu negativnu naviku promijenite, i često pretjerano ispijanje kafe, zamijenite čajem.

Evo kako sve čaj utječe na naše zdravlje:

Smanjuje rizik od nekih vrsta raka

Antioksidansi i spojevi koji se nalaze u čaju povezani su s manjim rizikom od određenih karcinoma.

- Blagotvorni učinci utvrđeni su kod raka kože, prostate, pluća i dojke, napominju stručnjaci.

Pozitivno utječe na zdravlje kože

Redovno konzumiranje crnog čaja može značajno smanjiti rizik od raka kože. Način na koji ga pripremite čini razliku.

- Vrući crni čaj koristan je kod pločastih karcinoma kože, kažu ljekari.

Smanjuje rizik od razvoja dijabetesa

Svakodnevno konzumiranje crnog čaja može sniziti rizik od dijabetesa tipa 2 jer pomaže u kontroli šećera u krvi nakon obroka. Prema jednom istraživanju crni čaj može sniziti šećer u krvi i nakon konzumiranja hrane koja sadrži saharozu.

Jača zube

Iako vam od ispijanja čaja tokom dana zubi mogu potamniti, ova navika možda se isplati. Prema studiji u časopisu "Oralna i maksilofacijalna patologija," zeleni čaj ima antibakterijski učinak koji može smanjiti razvoj bakterija u usnoj šupljini. Također, pijete li svakodnevno zeleni čaj to bi moglo usporiti razvoj karijesa na zubima.

Srce će vam biti zahvalno

Protivupalna svojstva čaja mogu učiniti da vam krvne žile budu opuštene, čiste i prohodne, stvarajući tako manje stresa na vaše srce.

- Katehini smanjuju upalu i tako inhibiraju stvaranje plakova u vitalnim arterijama, napominju ljekari.

Preporuka je piti tri šoljice crnog čaja dnevno kako bi srce imalo koristi od toga.

Štiti od Alzheimerove bolesti

Kod Alzheimerove bolesti važno je znati prepoznati rane znakove, jer što se prije krene s liječenjem, kvalitet života pacijenta bit će veći. Ponešto se može učiniti i u svrhu prevencije ove teške bolesti.

- Zeleni čaj će pomoći da razvijete otpornost na stres i potencijalno Alzheimerovu bolest. Polifenoli koje čaj sadrži štite ćelije od oštećenja, kažu ljekari.

Ubrzava metabolizam

Jeste li znali da na posve zdrav i prihvatljiv način možete ubrzati metabolizam dok sjedite za kuhinjskim stolom?

- Kofein u čaju pomaže u poboljšanju mentalne oštrine kao i ubrzanju metabolizma i sagorijevanja masti do 100 kalorija dnevno, kažu ljekari.

Pazite da ne pretjerate s kofeinom. Jedna šoljica zelenog čaja sadrži oko 40 miligrama kofeina, a ljekari preporučuju da ograničite dnevni unos kofeina na najviše 300 do 400 miligrama.

Koliko čaja dnevno treba popiti

Nisu sva istraživanja na ovu temu jednoglasna u tome koliko čaja treba dnevno piti. Ono što bi vam trebao biti cilj jest dobijanje najviše koristi bez pretjerivanja s kofeinom.

- Kako biste dobili ono najbolje od zelenog čaja, trebali biste se ograničiti na tri do pet šoljica čaja dnevno, preporučuju ljekari.

Koji je najzdraviji

Prilikom odabira čaja vodite računa da bude nezaslađen. Čak i ako neki aromatizirani čajevi ne sadrže kalorije, i dalje mogu imati umjetna sladila i konzervanse. Izbjegavajte čaj u vrećici jer to nije pravi čaj.

- Što su listovi čaja više prerađeni, katehini će postati manje učinkoviti. Zeleni čaj minimalno se prerađuje i ima najveće zdravstvene koristi, objašnjavaju ljekari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.