Međutim, stručnjaci za sigurnost i vojno naoružanje u Bosni i Hercegovini kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ovo oružje nije moglo biti ni legalno ni ilegalno kupljeno u Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Sigurnosne agencije u BiH nemaju informacije o kupovini oružja u Tuzli: Radoičić bio u BiH u junu i to u Banjoj Luci

Tužilaštvo u Beogradu Radoičića tereti, na osnovu njegove izjave, da je od januara do 24. septembra ove godine nabavljao iz Tuzle oružje, municiju i eksplozivna sredstva velike razorne moći.

Više javno tužilaštvo u Beogradu nije odgovorilo da li postoje dokazi da je oružje zaista nabavljano u Tuzli, te ko je eventualno pomagao Radoičiću u transportu.

Tužilaštvo ga tereti za krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i teška djela protiv opće sigurnosti.

Policija iz Federacije Bosne i Hercegovine je najavila istragu, uz obrazloženje da će tražiti podatke i dokaze od beogradskog tužilaštva o cijelom slučaju.

Istovremeno, iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine kažu za RSE da ova pravosudna institucija nije primila akt ili informaciju od policijskih agencija o ovom slučaju. Istu informaciju navode i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Upitan imaju li SAD saznanja o tvrdnjama da je Radoičić od januara do septembra ove godine nabavljao oružje iz Tuzle, američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier je rekao da se ta tema smatra "od interesa".

- Važno je da su vlasti Srbije počele analizirati ono što bih ja nazvao lancem nadzora nad materijalom. Bilo je materijala proizvedenih u Srbiji koji su nekako završili u opremi za naoružanje u Banjskoj. To je nešto što moramo razumjeti i riješiti. Ne mogu dokazati tvrdnje da su te stvari došle odavdje ili odandje, iz Tuzle, treba još raditi - kazao je on.

Berko Zečević, sarajevski profesor na katedri za odbrambene tehnologije i sudski vještak za balistiku, kaže da je pažljivo analizirao sve fotografije zaplijenjenog oružja koje je objavila kosovska policija.

Navodi da je iz oznaka na oružju jasno da je ono proizvedeno u fabrikama u Srbiji.

- Zadnji legalni vlasnik automatskog bacača granata, koji je zaplijenjen je Vojska Srbije. To isto možemo da kažemo za ručne raketne bacače 64 milimetra, takozvane zolje. One su bile remontovane u Srbiji 2017. godine i uskladištene u skladištu Vojske Srbije - kategoričan je Zečević.