open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Da li zaposleni penzioneri u FBiH imaju dva zdravstvena osiguranja, poslodavca i Zavoda PIO?
Presudom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine 2019. godine omogućeno je penzionerima u Federaciji koji su otišli u starosnu penziju, koji imaju 40 godina staža ili 65 godina života, da rade, a da pritom ne gube pravo na isplatu penzije.
04.02.2021. u 08:02
get url
text
Penzionerka
get url
text

U Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje su nam pojasnili da li zaposlenim penzionerima poslodavci moraju uplaćivati zdravstveno ili ne, s obzirom na to da zaposlenjem penzioneri ne gube svoje status u penzijskom i invalidskom osiguranju.

Osiguranje uplaćuje i PIO 

- Poslodavci su prema Zakonu o doprinosima obavezni uplaćivati doprinose, među kojima i doprinose za zdravstveno osiguranje. Istovremeno, korisnicima penzije zdravstveno osiguranje uplaćuje i Federalni zavod za PIO - kazao nam je Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO FBiH.

Tomislav Kvesić 

Podsjeća da korisnici koji su penziju ostvarili prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja ne mogu istovremeno primati penziju i biti u obaveznom osiguranju. Dodaje kako penzioneri koji su otišli u penziju s manje godina života, a imaju 40 godina staža, mogu raditi i primati penziju.

- Presudom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine od 12.11.2019 godine, utvrđeno je da član 116. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji se odnosi na obustavu isplate penzija u slučaju sticanja statusa osiguranika u obaveznom osiguranju nije u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. U skladu s tim, korisnici penzije ostvarene prema Zakonu o PIO, s izuzetkom korisnika porodične penzije, mogu istovremeno primati penziju i imati status osiguranika u obaveznom osiguranju. Nadalje, korisnici koji su penziju ostvarili prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branitelja ne mogu istovremeno primati penziju i biti u obaveznom osiguranju - rekao nam je Kvesić.

Nije nam mogao odgovoriti sa kojim profesijama se penzioneri odlučuju da rade jer, kako kaže, ne vode takvu vrstu evidencije.

Pustiti mlade da rade 

- Ako se neko nije naradio za 65 godina života ili 40 godina staža, onda ne znam šta reći. I ova presuda Ustavnog suda FBiH od prije dvije godine ide u korist onima koji se za radnog vijeka nisu istrošili, nego su bili tamo neki činovnici sa dobrim plaćama, u kancelarijama sjedili, ali kojima je uvijek malo, dajte im još. Neće sigurno nakon penzionisanja tražiti zidar, rudar, radnici u pogonima, da još rade, nego će jedva dočekati penzije. Pa zar ne treba pustiti mlade ljude da rade, a ne da čame na biroima ili da idu van zemlje s fakultetima da čiste - mišljenja je penzioner Atif B.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.