Najavio je to općinski načelnik Suad Huskić.

Građani tadašnje Socijalističke Republike BiH u sastavu Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ) izjašnjavali su se u ta dva dana sa ZA ili PROTIV na pitanje: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

- Ove smo godine došli na ideju da, uz niz drugih manifestacija, Dan nezavisnosti naše domovine BiH obilježimo i na ovaj način te da našim učenicima poklonimo čestitku sa glasačkim listićem jedinog i pravog referenduma, onog iz 1992. godine. Cilj nam je đaci i građani da nauče historijske činjenice, da shvate šta je pravi i istinski referendum, kao i da je agresija na BiH upravo posljedica odluke bosanskohercegovačkog naroda da BiH bude nezavisna i suverena država ravnopravnih građana i naroda - kaže Huskić.

Navodi da će čestitku sa tekstom referenduma, a s njene druge strane i prigodnim tekstom o značaju 1. marta, danas dobiti oko pet hiljada tešanjskih osnovaca i srednjoškolaca.

Iste će čestitke, danas i sutra, biti dijeljene i slučajnim prolaznicima na ulicama tog grada pa, kako najavljuje načelnik Huskić, bit će podijeljeno oko 10-ak hiljada čestitki za Dan nezavisnosti BiH.

Podsjećanja radi, na referendumu je tada glasalo 3.253.847 ili 63,73 posto punoljetnih građana, od kojih je 2.061.932 ili 99,71 posto glasalo za nezavisnost BiH, 6.037 ili 0,29 posto bilo je protiv, dok je 5.227 ili 0,25 posto bilo nevažećih glasova.