open-navfaktor-logo
search
Pravosuđe
Danas počinje zasjedanje VSTV-a BiH, ostavka predsjednika Tegeltije u fokusu
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 15. i 16. decembar dvodnevnu sjednicu na kojoj bi predsjednik tog regulatornog tijela Milan Tegeltija trebao zvanično podnijeti ostavku na tu funkciju.  
15.12.2020. u 08:18
get url
text

Tegeltijino obraćanje tim povodom planirano je za početak dvodnevnog zasjedanja, potvrđeno je Feni u VSTV-u BiH. Odluku o ostavci, koju je donio shodno jednom od zaključaka vanredne sjednice VSTV-a od 3. decembra, saopćio je na press konferenciji u Banjoj Luci 10. decembra.

Za člana VSTV-a BiH, a potom i za njegovog predsjednika, Tegeltija je imenovan 2014. godine sa pozicije predsjednika Osnovnog suda u Banjoj Luci, dok od 2018. godine teče njegov drugi četverogodišnji mandat na čelu te institucije.

Prema prijedlogu dnevnog reda, na sjednici bi trebalo pristupiti izboru upražnjenih pozicija u Predsjedništvu VSTV-a BiH. Planirano je i da članovi Vijeća razmatraju pripremu priloga VSTV-a za Dokument za diskusiju za potrebe održavanja petog sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, najavljenog za 17. i 18. decembra.

U fokusu sjednice bit će i Zaključci Privremene istražne komisije u vezi sa Izvještajem OSCE-a o odgovoru pravosuđa na korupciju, kao i razmatranje zaključaka relevantnih stalnih komisija VSTV-a BiH u vezi s Izvještajem sutkinje Joanne Korner pod nazivom "Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnom nivou u Bosni i Hercegovini", te Izmjene i dopune Uputstva za izradu planova za rješavanje predmeta ratnih zločina u tužiteljstvima u BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog programa rada VSTV-a BiH za 2020. godinu, te Prijedlog strukture i sadržaja godišnjeg izvještaja VSTV-a za 2020. godinu, kao i Okvirni plan održavanja sjednica VSTV-a BiH za 2021. godinu.

Drugog dana zasjedanja, slijede imenovanja nositelja pravosudnih funkcija, među kojima i zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, te glavnog federalnog tužioca i predsjednika Vrhovnog suda FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.