open-navfaktor-logo
search
Nema kompromisa
David Frost: Ne plašimo se da napustimo pregovore s EU bez dogovora
Glavni britanski pregovarač za Brexit David Frost izjavio je da se London neće plašiti da napusti pregovore s EU ako Brisel ne popusti oko ključnih pitanja.
06.09.2020. u 18:41
get url
text

Uoči ključne runde pregovora poslije Brexita, Frost je za list Mail on Sunday rekao da Velika Britanija želi da "povrati ovlaštenja za kontrolu svojih granica" i dodao da je to "najvažnija stvar".

- Nećemo praviti kompromise oko fundamentalnih pitanja imanja kontrole nad sopstvenim zakonima- kazao je Frost.

Frost će se u utorak u Londonu sastati s pregovaračem EU za Brexit Michelom Barnijeom. Bit će to osma runda pregovora Londona i Brisela otkako je Velika Britanija napustila Uniju 31. januara.

Politički razlaz bit će praćen ekonomskim razdvajanjem 31. decembra, po okončanju 11-mjesečnog tranzicionog perioda, kada Velika Britanija treba da napusti jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Dvije strane pokušavaju da postignu novi sporazum o trgovini, sigurnosti i drugim pitanjima, ali rješenje nije na pomolu.

Dva pitanja koja izazivaju najviše nesuglasica su pristup evropskih brodova ribolovu u britanskim vodama i državna pomoć industrijama.

EU je odlučna da osigura "ravnopravne uvjete" na tržištu kako britanske firme ne bi mogle da naruše standarde Unije koji se tiču životne sredine ili radnog mjesta ni da upumpavaju javni novac u britanske industrije.

London optužuje blok 27 zemalja da postavlja zahteve koje nije nametnuo drugim državama s kojima ima sporazume o slobodnoj trgovini kao što je Kanada.

Ako dvije strane ne postignu sporazum, od 1. januara će biti uvedene carine i druge prepreke.

Britanske kompanije su prošle nedjelje upozorile da bi u tom slučaju moglo da dođe do zastoja saobraćaja u lukama i do "ozbiljnih poremećaja" u snabdijevanju najvažnijom robom, prenosi Beta.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.