open-navfaktor-logo
search
Jedan od najvažnijih
Delegacija BiH na čelu sa ministrom odbrane Sifetom Podžićem učestvuje na NATO Samitu u Madridu
Delegacija Bosne i Hercegovine, koju predvodi ministar odbrane BiH Sifet Podžić danas učestvuje na NATO Samitu koji se održava u Madridu, Kraljevina Španija.
29.06.2022. u 14:23
get url
text

Kako je već ranije rečeno, ovaj samit se smatra jednim od najvažnijih, ako ne i najvažniji u historiji postojanja NATO-a, kao političko-vojne organizacije. Tokom Samita bit će razgovarano o veoma važnim temama, a jedna od njih je svakako Zapadni Balkan, odnosno Bosna i Hercegovina kao dio ovog prostora.

S tim u vezi, ministar Podžić i delegacija BiH će danas i sutra održati nekoliko bilateralnih sastanaka, a tokom radne večere, koja će biti organizirana u večernjim satima, ministar odbrane BiH Podžić će imati priliku da se obrati skupu. Kroz obraćanje, ministar Podžić će upoznati prisutne o situaciji u odbrambenom sektoru, mogućnostima i potrebi jačanja saradnje između BiH i NATO-a, kao i negativnim refleksijama na BiH, prouzrokovane agresijom Rusije na Ukrajinu.

O više detalja javnost će biti detaljnije upoznata tokom sutrašnjeg dana, nakon završenih svih planom predviđenih sastanaka.

U delegaciji BiH, koju predvodi ministar Podžić, nalaze se i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije generalmajor Ivica Jerkic, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Edin Fako šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.