open-navfaktor-logo
search
Podsjećanje na zločine
Delegacija Grada Sarajeva odala počast žrtvama u Jasenovcu
Delegacija Grada Sarajeva predvođena gradonačelnicom Benjaminom Karić odala je danas počast žrtvama u Jasenovcu, a kako je istaknuto fašizam je neprevaziđeno zlo čiju su okrutnost Sarajlije osjetile dva puta u prošlom stoljeću.
Merima Čustović
22.04.2021. u 15:51
get url
text

- Holokaust i genocid su univerzalne tragedije i zločini. Naša civilizacijska i ljudska dužnost je odati počast žrtvama i time ujedno poslati poruku koliko je važno da se podsjećamo na ovakve zločine, kako se nikada i nikome ne bi ponovili što je cilj ove posjete - kazala je Karić.

U ime Grada Sarajeva, gradonačelnica Benjamina Karić sa zamjenicima Harisom Bašićem i Anjom Margetić, te zamjenikom predsjedavajućeg Gradskog vijeća Draganom Stevanovićem, odala je počast žrtvama u Jasenovcu.

- Jasenovac je mjesto najvećeg stradanja srpskog naroda, ali su u ovom logoru smrti stradali i brojni Jevreji, Romi i svi oni koji su se usprotivili fašističkom režimu - podsjetila je Karić.

Kako je navela, Jasenovac i druga mjesta strašnih stradanja trebaju biti nauk da se fašizmu i zlu nikada ne smije popuštati.

- Ne postoje zločinački narodi, postoje samo zločini i svako treba da odgovara za zločine koje je počinio. Razlike među ljudima, kulturama, nacionalnostima trebaju se poštovati, komunicirati i učiti, a nikako dozvoliti da one izazivaju zločine nad čovjekom. Danas sam se poklonila sjenama nevinih ljudi nad kojim je počinjen najveći zločin - kazala je Karić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.