Četvrtak, 01.06.2023.
FOTO: Anadolija

Demonstranti u Bagdadu slikanjem na zidovima kritikuju situaciju u zemlji

Pored tunela, i na zidovima zgrada oko trga Tahrir su slike i karikature koji simbolizuju oktobarske proteste i kritikuju vladu

Demonstranti u Bagdadu, glavnom gradu Iraka, slikama i karikaturama na zidovima tunela na trgu Tahrir, izražavaju svoja mišljenja i kritikuju situaciju u zemlji.

Grupa mladih demonstranata crno-bijelim slikama i karikaturama po zidovima tunela, izražavaju svoja mišljenja i reaguju na ponovne antivladine demonstracije, koje su ponovo počele 25. oktobra.

Lina Musa poručuje za Anadoliju da nastavljaju s mirnim demonstracijama.

- Slike i karikature su dio toga. Želimo pokazati svijetu da smo narod koji živi umjetnost i koji voli - dodala je Musa.

Pored tunela, i na zidovima zgrada oko trga Tahrir su slike i karikature koji simbolizuju oktobarske proteste i kritikuju vladu.

Desetine hiljada demonstranata od početka prošlog mjeseca održavaju masovne antivladine proteste u Bagdadu i drugim iračkim gradovima. Nezadovoljni su visokom stopom nezaposlenosti, lošim javnim uslugama i servisima, kao i korupcijom aktuelne vlasti.

Tokom protesta vrlo često izbijaju neredi na ulicama. Prema podacima Svjetske banke, u Iraku je stopa nezaposlenosti mladih porasla na 25 posto, a Irak se nalazi na 12. mjestu najkorumpiranijih država svijeta.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), od 1. oktobra do danas, u protestima je smrtno stradalo 229 oosba, a povrijeđeno oko 8.000.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh