open-navfaktor-logo
search
Izbori u Izraelu
Desni blok na čelu s Netanyahuom nije osigurao većinu
Desni blok, koji predvodi Netanyahuov Likud, prema rezultatima izlaznih anketa, nije uspio osigurati 61 zastupničko mjesto koliko je potrebno da bi mogli formirati koalicijsku vladu
18.09.2019. u 08:06
get url
text
get url
text

Izlazne ankete su pokazale da izraelski desni blok na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom na parlamentarnim izborima održanim jučer nije uspio dobiti većinu glasova za formiranje koalicije, javlja Anadolu Agency (AA).

Desni blok, koji predvodi Netanyahuov Likud, prema rezultatima izlaznih anketa, nije uspio osigurati 61 zastupničko mjesto koliko je potrebno da bi mogli formirati koalicijsku vladu. Izlazne ankete izraelskog javnog servisa KAN pokazale su da je desni blok predvođen Netanyahuom osvojio 56 zastupničkih mjesta od ukupno 120 mjesta u parlamentu.

Isti izvor je naveo da je najveći rival Netanyahua i partije Likud, blok ljevičara i centrističkih stranaka Plavo-bijeli Bennyja Gantza, bivšeg načelnika izraelskog Generalštaba, osigurao 43 zastupnika. Desničarska partija "Yisrael Beiteinu" Avigdora Liebermana, bivšeg ministra odbrane, osvojila je 10 zastupničkih mjesta. Ovim rezultatom Lieberman će ponovno imati ključnu ulogu u mogućim koalicijskim pregovorima.

Zajednička arapska lista, koja predstavlja Palestince koji žive u Izraelu, imat će 12 svojih zastupnika. Rezultati anketa koje su objavile druge dvije izraelske televizije slični su rezultatima izlaznih anketa izraelskog javnog servisa KAN. U Izraelu su danas održani ponovljeni parlamentarni izbori koji su od izuzetne važnosti za budućnost Palestine i političku karijeru aktuelnog premijera te zemlje Benjamina Netanyahua.

Blizu 6,4 miliona registriranih birača biralo je novi saziv izraelskog parlamenta Knesseta koji broji ukupno 120 zastupničkih mjesta. Prvobitno su parlamentarni izbori u Izraelu održani 9. aprila ove godine, ali zbog nemogućnosti formiranja parlamentarne većine, raspisani su ponovljeni izbori. Analitičari tvrde da Netanyahu silno želi izboriti pobjedu i ostati na čelu vlade kako bi zadržao političku moć uoči nastavka istraga i odluka o podizanju optužnica u nekoliko sudskih procesa u kojima se tereti za korupciju.

Predizbornu kampanju obilježila su skandalozna obećanja Netanyahua koji je kazao da će aneksijom Izraelu pripojiti većinu teritorije Zapadne obale, uključujući i Jordansku dolinu. Te izjave su izazvale oštre osude brojnih međunarodnih organizacija i država.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.