Organizirana grupa

Detalji akcije "Orka": Napadali tržne centre, bankomate i benzinske pumpe, "zaradili" milion KM

Objavljeno: 12.09.2019. u 11:50

Članovi organizirane grupe sumnjiče se da su u periodu od 2014. do 2019. godine, uz upotrebu automatskog oružja i pištolja, plina te drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, počinili više od 29 krivičnih djela razboništava i teških krađa

FOTO: A. B. Š.

Pripadnici Federalne uprave policije danas su, nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Tužilaštva HNK, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva "Orka", vezano za krivična jela organizovani kriminal, razbojništvo, teška krađa i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Kako je saopćeno iz FUP-a, u sklopu akcije obavljaju se pretresi na 12 lokacija na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Sarajevskog Kantona, te Istočnog Sarajeva.

Uhapšeno je 14 osoba, i to R. B. (32), M. B. (28), A. B. (35), J. M. (36), S. Ć. (41), Z. M. (47), F. P. (33), M. P. (38), S. H. (28), M. O. (35), Z. H. (29), R. G. (39) i N. B. (27), dok se osoba Z. G. (50) nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Republici Hrvatskoj.

- Radi se o licima koja su od ranije poznata policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnici u vršenju ovih i drugih krivičnih djela, zbog čega se pojedini još uvijek nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, te su navedena krivična djela vršili prilikom vanzavodskih pogodnosti - navodi se u saopćenju.

Članovi organizirane grupe, na čelu koje su Rahman Begluk i J. M., sumnjiče se da su u periodu od 2014. do 2019. godine, uz upotrebu automatskog oružja i pištolja, plina te drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, počinili više od 29 krivičnih djela razboništava i teških krađa.

Foto: A. B. Š.

Predmet napada bili su tržni centri, bankomati, benzinske pumpe, transpori novca, te drugi privredni subjekti i fizička lica na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, a na koji način su do sada stekli protupravnu imovinsku korist više od milion maraka, dok su privrednim i fizičkim subjektima nanijeli više milionsku štetu.

Također, ova grupa se sumnjiči i za krivična djela iz domena neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te krađe automobila.

- Prilikom pretresa do sada su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi Naredbom Suda, te će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku, a radi se o većoj količini eksploziva, oružja, municije, novca, policijskoj uniformi, podesnom alatu koji je korišten za izvršenje krivičnih djela, te drugi predmeti - dodaje se u saopćenju FUP-a.

Uhapšene osobe bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru i Sarajevu, te će u zakonskom roku biti predate uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Tužilaštvu HNK.

- Značajnu podršku prilikom sprovođenja istražnih radnji pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, dok asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici MUP-a RS, te MUP-ova HNK, ZHK i KS. Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije - naveli su iz FUP-a.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije