open-navfaktor-logo
search
Ratni zločini
Devet godina zatvora za silovanje u Rogatici
Oštećene S-1 i S-3 se sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućuju na parnicu
14.09.2018. u 12:31
get url
text

Državni sud osudio je Milisava Ikonića na devet godina zatvora zbog višestrukog silovanja na području Rogatice u julu 1992. godine, dok je Zorana Ilića oslobodio krivice za isto djelo.

Ikonić je proglašen krivim što je kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) neutvrđenog dan u julu 1992. godine iz Srednjoškolskog centra u Rogatici prisilno odveo S1 u jedan od stan, gdje je silovao.

Prema presudi, isto je uradio i narednih šest dana, što je za posljedicu ostavilo psihičke i fizičke povrede na oštećenoj.

-Oštećena S-1 je uvjerljivo i dosljedno opisala traumatičnu situaciju u kojoj se našla i ono što joj se desilo - rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Halil Lagumdžija.

Ilić je oslobođen krivnje da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) 20. juna 1992. godine u stanu u zgradi „Tekija" silovao S-3, koju su nepoznate osobe prethodno dovele iz Crkvenog doma.

Po zaključcima Vijeća, oslobađajuća presuda je donesena jer je ostao sporan indentet počinioca.

Oštećene S-1 i S-3 se sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućuju na parnicu.

Ikoniću, koji nije prisustvoao izricanju presude, su određene mjere zabrane, a u kaznu će mu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru.

Protiv ove presude postoji mogućnost žalbe, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.