open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Dević: Čini mi se da je ovo vlada nezaposlenih i vlada uhljeba iz prethodnog mandata
Mahir Dević, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo tokom rasprave o ekspozeu mandatara Vlade KS Edina Forte kazao je mu se čini da predložena Vlada nije ekspertska, već "vlada nezaposlenih i vlada uhljeba iz prethodnog mandata".
05.01.2021. u 11:53
get url
text

- Spominjete Zakon o nepotizmu, to je jedna šarena laža kao i zakoni od ranije. Ne bi bilo loše da kažete da ste u prethodnom mandatu 800-900 ljudi uhljebili. Čini mi se da ste ponovo sastavili Vladu nezaposlenih i Vladu uhljeba iz prethodnog mandata. Ne vidim ja ovdje nikakvu ekspertsku Vladu – kazao je Dević.

Ministricu pravde KS Lejlu Brčić upitao je da li će i kada presude Ustavnog suda biti ispoštovane.

- Pitam vezano za sve njene prijedloge zakona koje nam je predlagala za vrijeme Vlade „šestorke“. Sve te stvari dobile su epilog na Ustavnom sudu koji je naložio da se ti akti usklade sa pravnim sistemom Federacije BiH i Ustavom KS. Skoro sve što je predložilo inistarstvo pravde te je odlukom Skupštine KS naloženo ministrici da ove zakone uskladi sa presudama Ustavnog suda. Kada će svi ovi zakoni biti usklađeni, da ne bi došli do toga da imamo nove zakone a ovi nisu usklađeni i imamo nove presude Ustavnog suda – kazao je Dević.

Podsjetio je da je Klub SDA podnio apelaciju Ustavnom sudu u vezi izmjena u ministarstvima u Vladi KS.

- Kako ćete vi riješiti to pitanje ukoliko dođe do presude Ustavnog suda. Pretpostavljamo da smo upravu i da će Ustavni sud presuditi u našu korist. Vezano za Ministarstvo privrede KS (Adnan Delić), kazali ste da će se on brinuti o 900 krava, očekivali smo da kažete da će se brinuti o 900 privrednih subjekata. Pored toga što je u 30. godini završio fakultet sporta, i ne vidim iskustvo iz oblasti privrede i posebno u oblasti ekonomije. Pitam ministra hoće li sebi dozvoliti da bude ministar takozvani lutak na kanafi Elmedina Konakovića, kao što je to dozvolio bivši premijer KS Edin Forto. S obzirom da ne vidimo nekog iskustva, hoće li sebi dozvoliti da bude pod kontrolom Konakovića – upitao je Dević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.