open-navfaktor-logo
search
Šef Kluba SDA u SKS
Dević za N1: Ako su laž i spinovi način borbe za vlast, evo gospodo izvolite i vladajte
Konaković je svojim potezom sve zakomplikovao, potez Jasne Duraković za nas nije nova informacija, to se naslućivalo, kazao je, između ostalog šef Kluba SDA u Skupštini KS
14.01.2020. u 21:01
get url
text

Postoji sasvim legalna i legitimna većina koja može smijeniti Vladu KS, kao što je i bilo potpisano. Ne vidim šta se dramatično desilo da se diže medijska hajka oko toga, kazao je za N1 Mahir Dević, šef Kluba SDA u Skupštini KS.

Komentar na potez Jasne Duraković, da li je većina i dalje stabilna?

- Nije za nas nova informacija ovo što je uradila, na neki način se to naslućivalo, o tome se špekulisalo. Nije nas iznenadilo, cijenimo da je ova većina stabilna i da će u budućnosti biti stabilnija. Stav SBB-a je bio da je cijeli klub kompaktan, da neće napustiti klub, ne vidim razloga za posebno osvrtanje na to. Postoji 18 zastupnika, ona nije bila ni među 18 tih kada se potpisivalo, navodno je bila na putu, pa se pojavila informacija da nije na putu - kazao je Dević.

Može li 18 spasti na 17?

- Mislim da ne. Čovjek ne može biti siguran da li će živjeti narednih pet minuta, život i smrt su u Božjim rukama, ali mislim da je većina stabilna - dodao je on.

Hoćete li se pojaviti na sjednici u četvrtak?

- Onaj premijer koji je odlučio da predstavlja građane, dužan je obezbijediti većinu da se izglasaju navedene odluke. Na premijeru Forti je direktna odgovornost i Vladi KS. Mi nismo kao većina došli do poluga vlasti. Ovo je nevjerovatna situacija da manjina pokušava da upravlja većinom, ovo je nešto što je nezabilježeno - kazao je Dević.

Hoće li iko podnijeti apelaciju Ustavnom sudu?

- Oni kažu da je naša sjednica nelegalna, a onda pokreću vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda na istu tu sjednicu. Čekajte, je li se mi šalimo ovdje? Ako je ona nelegalna, zašto vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda na izbor kolege Čelika? Na tom mjestu je sjedio Bošnjak, kolega Konaković, sada treba kolega Čelik, očigledno je da je nešto drugo ovdje u pitanju - istakao je i dodao:

- Nismo u situaciji da objavimo odluku jer nemamo pečat. Odluka je na snazi, to što neko nama ne dozvoljava fizički da uzmemo pečat, to govori o tim ljudima.

Dević je potom pojasnio kako je tekao proces u vezi sa dnevnim redom 17. sjednice.

- Mi smo prvo za 17. sjednicu sa 18 potpisa tražili dopunu dnevnog reda kada ćemo glasati o nepovjerenju. Mogli su reći da će to biti 20. januara, mi bi to prihvatili. Zamislite situaciju da 18 zastupnika traži da se uvrsti tačka na dnevni red, čisto protokolarno, poslovnički. Onda dođete na Kolegij i kažu vam da vam ne dozvoljavaju da se to uvrsti. Nije bilo obrazloženja. Onda mi dođemo i kažemo da stavimo tu tačku čisto da se dogovorimo kada će se glasati o nepovjerenju. Oni to ne uvrste i mi izađemo sa sjednice. Kolega Čelik i ja smo otišli do premijera Forte i kazali im da nam se ne žuri sa smjenom vlade, dajte da usvojimo rebalans budžeta jer su tri ministra u krivičnom postupku zbog nenamjenskog trošenja. Usvojićemo to i pošto je kolega Konakiović izgubio legalitet u Klubu Bošnjaka da ga zamijenimo sa kolegom Čelikom. Kao odgovor dobijemo to da kolega koji je izgubio legitimitet imenuje kolegicu Krstić kao predsjedavajuću - kazao je Dević.

Dević ističe da je Konaković svojim potezom zakomplikovao situaciju.

- Ovo što je kolega Konaković napravio je zakomplikovalo cijelu situaciju. Ovdje je trebalo da se pokrene vitalni nacionalni interes Bošnjaka, a ne Hrvata. Na kraju krajeva, ako je to vaš sistem - Evo gospodo vladajte. Ako je to vaš sistem vladanja i ako ne želite da ispoštujete parlamentarnu većinu. Znate da su najavljivani protesti, duge cijevi, "kolega Čelik nasilno ušao", to su sve laži i spinovi. Ako je to način borbe da se ostane na vlasti, evo gospodo ostanite na vlasti, izvolite i vladajte - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.