- HNS kao nevladina organizacija za rušenje ustavnog poretka BiH može samo sanjati o daljnjoj etnoteritorijalizaciji države Bosne i Hercegovine, i zato izmišljati kojekvakve eufemizme poput "teritorijalne autonomije". Za realizaciju toga nemaju snage, a završili bi u bjekstvu kao što je završio Ante Jelavić. Jedino čemu se mogu nadati 2022. godine jeste oslobađanje Doma naroda od pristalica HDZ-ove UZP politike - zaključuju iz DF-a.

Ljubić je danas izjavio kako će HNS "izaći s jednim koherentnim dokumentom", koji će, u skladu s Ustavom, Hrvatima omogućiti ono što već imaju Srbi i Bošnjaci, a to je "legitimno političko predstavljanje".

- Mi ni na koji način ne želimo dočekati izbore 2022. godine s postojećim izbornim pravilima, posebno uz ovakvu Centralnu izbornu komisiju. Blokiranje ili onemogućavanje promjena izbornog zakona, temeljem Ustava i temeljem odluka Ustavnog suda, zapravo legitimira direktno traženje drugih koncepata ostvarenja nacionalne jednakopravnosti, a jedan od tih koncepata je svakako koncept teritorijalne autonomije - rekao je on.