open-navfaktor-logo
search
Nada za čovječanstvo
Direktor "AstraZeneca": Vakcina protiv COVID-19 mogla bi biti spremna do decembra, čeka se odobrenje
Izvršni direktor farmaceutske kompanije AstraZeneca objavio je danas da bi vakcina protiv koronavirusa mogla biti spremna za upotrebu krajem decembra, a čeka se odobrenje.
07.11.2020. u 22:26
get url
text

- Regulatori stalno rade s našim podacima. Budu li brzi, kada budemo spremni možemo početi vakcinisati ljude u januaru, a moguće krajem decembra - rekao je Pascal Soriot, prenosi švedski list Dagens Nyheter.

Anglošvedski proizvođač lijekova u saradnji sa britanskim Univerzitetom Oxford razvija vakcinu protiv koronavirusa i upravo se njihov rad svrstava među one koji najviše obećavaju u utrci za lijekom protiv COVID-19.

- Možda nikada nećemo zaraditi novac (tom vakcinom), niko ne zna koliko često ćemo morati vakcinisati ljude - rekao je Soriot, pa objasnio:

- Bude li vakcina vrlo učinkovita i ako će štititi ljude godinama i bolest nestane, onda tržišta neće biti – kazao je Soriot.

Međutim, mnogi stručnjaci vjeruju da će biti potrebno ponovno vakcinisanje.

- Ako se to bude moralo raditi svake godine tada možemo zarađivati na vakcini od 2022 - kazao je Soriot.

Podsjetimo, vakcina je u septembru ušla u treću fazu ispitivanja, ali morala je privremeno biti zaustavljena zbog zdravstvenih tegoba jednog volontera u Velikoj Britaniji, ali je poslije nastavljeno.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Japan i Brazil potpisali su prve ugovore s AstraZenecom za isporuku vakcine bude li ona odobrena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.