open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Diverzant Armije RBiH Refik Topić: U temelje ove zemlje ugradili smo svoje dječačke snove i mladost
Na Slanoj Banji u Tuzli danas je svečano obilježena 30. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Jedan od organizatora bio je i Refik Topić, danas novinar, a nekada diverzant.
15.04.2022. u 19:01
get url
text
Refik Topić

- Bio sam u kafiću u Gornjoj Tuzli 15. maja 1992. godine kada je na nas otvorena vatra s okolnih brda. Imao sam 21 godinu, a na sebi nove patike i jaknu koje mi je majka kupila. Otišao sam pravo pred Dom kulture, nas trojica smo dobili jednu pušku i kada smo pitali šta da radimo s njom, rekli su nam da ako jedan od nas pogine, pušku uzme drugi - priča Refik Topić.

Tako je naprasno počeo njegov vojnički put koji je trajao sve do kraja agresije na našu zemlju. Bio je i u diverzentskoj jedinici "Sjenke", na čijem je čelu bio "Zlatni ljiljan" Goran Martinović zvani Ustaša, legendarni tuzlanski diverzant.

Obilježavanje Dana Armije RBiH u Tuzli

- U "Sjenkama" sam bio dvije godine i to je jedinica na koju sam veoma ponosan. Na teren nas je išlo po 15, a vraćalo se nas sedam. Sve su to bila djeca od dvadesetak godina, a svoje djetinjstvo, mladost, gitare, dječačke i mahalske snove ugradili su u temelje ove zemlje - priča Refik Topić.

On je danas pozvao sve koji malo znaju o Armiji RBiH da malo više pročitaju i da malo više poštuju te borce.

- Ne postoji časnija stvar od stupanja u Armiju RBiH 1992. godine. Braniti zemlju je svetije i od svete Mekke, tome nas je naučio naš poslanik Muhammed, a. s. Mi smo branili čast, ljudsko dostojanstvo i ponosan sam na svaki dio tog puta i na svaki minut koji sam proveo u Armiji RBiH. Opet bih uradio isto sa 53 godine, ako bi me neko napao, a napadati nikoga neću - poručio je Refik Topić.

Brojne delagacije boračkih udruženja, predstavnici Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle položili su danas cvijeće na Spomen-obilježje poginulim pripadnicima Armije RBiH i spomenik "Zlatnim ljiljanima".

Bio je tu i nekadašnji komandant Prve tuzlanske Jusuf Šećerbegović, prive brigade Armije RBiH koja je formirana 16. maja, dan nakon odlučujuće bitke za Tuzlu na Brčanskoj Malti.

- Godišnjica ormiranja Armije RBiH je motiv za budućnost naše zemlje da ostane jedinstvena. Mi smo 1992. godine krenuli bez ičega, samo smo imali moral. Bili smo bez obuće i odjeće, a o oružju da ne govorim. Opet smo uspjeli da se odbranimo i očuvmo ono što je naše. To treba biti pouka - rekao je Šećerbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.