open-navfaktor-logo
search
Poruka
Djeca iz Afrina vršnjacima na sjeveroistoku Sirije: Ne plašite se, turska i sirijska vojska će vas spasiti
U okviru podrške turskim vojnicima u operaciji "Izvor mira" pokrenuta je kampanja salutiranja koju su podržala i siročad iz Afrina, sirijskog grada kojeg su turske snage ranije oslobodile od terorističke organizacije YPG/PKK
17.10.2019. u 16:21
get url
text

Djeca bez roditelja u sjeverozapadnom sirijskom gradu Afrinu uključila su se u kampanju salutiranja turskim vojnicima i poručili vršnjacima sa sjeveroistoka Sirije da nemaju razloga za strah.

U okviru podrške turskim vojnicima u operaciji "Izvor mira" pokrenuta je kampanja salutiranja širom Turske i regiona.

Kampanju su podržala i siročad iz Afrina, sirijskog grada kojeg su turske snage ranije u operaciji "Maslinova grana" oslobodile od terorističke organizacije YPG/PKK.

Mališani su u poruci pozdravili tursku vojsku i držali crteže na kojima su bile turska zastava i zastava sirijske revolucije.

- Zahvalni smo Turskim oružanim snagama i Slobodnoj vojsci Sirije što su nas operacijom "Maslinova grana" oslobodili od ovdašnjih terorista. Želimo poručiti narodu u regiji da se ne plaše operacije "Izvor mira" i da će ih turska vojska i Sirijska nacionalna vojska spasiti - poručila je djevojčica Muna Mustafa.

I dječak Shahid Mustafa je poručio djeci na istočnoj obali Eufrata da se ne plaše.

Predstavnik humanitarne organizacije "Yesevi" Muhammed Ozcan za Anadoliju je kazao kako se ta organizacija već duže od godine brine za blizu 350 jetima kojima pružaju podršku u što bržem oporavku od trauma i integracije u društvo.

FOTO: Anadolija

Organizacija djeluje u koordinaciji sa uredima guvernera u turskih provincija Hatay i Kilis koje dopremaju potrebnu humanitarnu pomoć u Afrin.

- U regiji očišćenoj od terorista izgrađene su tri škole i zdravstveni centar i radimo na drugim projektima - kazao je Ozcan.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) 9. oktobra, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

PYD/YPG je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Europskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi oružanu borbu protiv Turske.

Turske snage sigurnosti se odlučno bore protiv terorističke organizacije PKK u toj zemlji, ali i protiv njegovih ogranaka u Siriji i Iraku. Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno "pravo na samoodbranu".

Turske snage su već provele dvije uspješne antiterorističke operacije na sjeveru Sirije i to "Štit Eufrata" i "Maslinova grana" tokom kojih su šira područja na zapadnoj obali Eufrata oslobođena od terorista.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.