Četvrtak, 15.04.2021.
Sa uručenja nagrada u sarajevskoj Vijećnici
FOTO: Anadolija

Dodijeljene Šestoaprilske nagrade za 2020: Među laureatima i Alija Hadžiosmanović Braco

U Vijećnici je danas održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva na kojoj su uručena priznanja laureatima Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za 2020. godinu.

Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva ove godine su dobili akademik Mirko Pejanović, humanitarna organizacija Merhamet, dr. Faruk Čaklovica i Alija Hadžiosmanović Braco.

Gradski vijećnici su u martu tajno glasali o prijedlozima Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade koji je ove godine proveo proceduru u skladu sa unaprijeđenim procesom u odnosu na ranije godine. Grad Sarajevo je ove godine raspisao javni poziv sa jasno preciziranim kriterijima i načinom predlaganja kandidata.

Vijećnici su najveće gradsko priznanje dodijelili za oblast nauke i obrazovanja dr. Faruku Čaklovici.

- Šestoaprilska nagrada predstavlja, u tradicijskom smislu, kontinuitet podrške razvoju modernog društva bez predrasuda, usmjerenom ka ostvarivanju najviših civilizacijskih vrijednosti ljudskog bitisanja - rekao je Čaklovica. 

Za oblast sporta nagrada je uručena Aliji Hadžiosmanoviću. Dobitnik za oblast zdravstva i socijalne zaštite je Merhamet, a za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva nagradu je dobio akademik Mirko Pejanović.

- Izuzetna je čast biti dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva. Šestoaprilaska nagrada simbolizira dan kada je Sarajevo 1945. godine oslobođeno, na kraju Drugog svjetskog rata od fašističke okupacije - rekao je Pejanović.

U obrazloženju dodjele kolektivne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2020. godini Muslimanskom dobrotvornom društvu Merhamet naglašava se, između ostalog, da je Merhamet, kao organizacija koja je osnovana 1913. godine, "do danas ostala dosljedna misiji dobročinstva i sprečavanja siromaštva i očuvanja ljudskog dostojanstva bošnjačkog naroda, ali i svih ostalih građana BiH kojima je pomoć bila potrebna".

Merhamet je za svoj rad dobio brojna domaća i međunarodna priznanja, među kojima su i Orden Zlatni ljiljan sa zlatnim vijencem koje je dodijelilo Predsjedništvo BiH i rahmetli predsjednik Alija Izetbegović, Međunarodnu nagradu mira pape Ivana Pavla Drugog te priznanje Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik Kenan Vrbanjac rekao je da je na čelu Merhameta oko dvije godine.

- Merhametova misija dobročinstva započela je 1913. godine baš u Sarajevu. Merhamet je jedna od najstarijih humanitarnih organizacija, ne samo u državi nego i na Balkanu - pojasnio je Vrbanjac.

Počasnu Plaketu Grada Sarajeva, Gradsko vijeće Grada Sarajeva dodijelilo je uvaženom hafizu Ismetu ef. Spahiću, dugogodišnjem zamjeniku bivšeg reisu-l-uleme, glavnom imamu i hatibu Gazi Husrev-begove džamije i profesoru Gazi Husrev-begove medrese.

Hafiz Ismet ef. Spahić, tokom svog djelovanja značajno je doprinio očuvanju, zaštiti i unapređenju uloge nekoliko ključnih institucija poput medrese, Gazi Husrev-begove džamije, kao centralne gradske džamije i cjelokupne Islamske zajednice Bosne i Hercegovine u posebno teškim okolnostima.

- Efendija Spahić nikada se nije ni trena odvojio od svoje mahale, džemata i naroda zadržavajući neposredan, blizak i životni način komunikacije kojom plijeni sve oko sebe, promovirajući dijalog, saradnju i opće dobro - navedeno je u obrazloženju.

Efendija Spahić izjavio je da ga nagrada raduje i pomalo upozorava da se njegov život privodi kraju. 

- Ova nagrada govori da sam u lijepim godinama i da polako ovaj dunjaluk valja napuštat. Ali, hvala vama, dobri ljudi, koji ste odlučili da se i ja nađem među ovim ljudima - rekao je Spahić.

Potom je, na prijedlog Samira Fazlića i Tarika Jažića priznanje Plaketa Grada Sarajeva dodijeljeno Saudinu Bećireviću (posthumno), te na prijedlog Univerziteta u Sarajevu – Veterinarskog fakulteta, prof. dr. Halilu Gunesu. 

Gunes je do sada je objavio 48 originalnih naučnih radova, 48 naučnih prezentacija i tri stručne knjige. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih priznanja. 

- Uvijek sam bio zadovoljan i sretan u Sarajavu pa tako je i sada. Do sada sam dobio mnogo nagrada, a mnogo više sam ih uručio. Nikada mi ruke nisu drhtale, ali sada mi srce drhti. Ova nagrada me najviše zadovoljila. Šta je BiH i Sarajevo za mene? Za mene je to velika ljubav, uvijek smo zajedno i bit ćemo. Uvijek će biti potrebno da budemo dobri prema svima - poručio je Gunes.

Dobitnicu su još i Husref Musemić i Branislav Rakonjac.

Priznanje Počasni građanin Sarajeva dodijeljeno je Želimiru Altarcu Čičku, pop-rock legendi Sarajeva, BiH i bivše Jugoslavije, kao i Branku Crvenkovskom.

Dobitnici priznanja Počasni građanin Grada Sarajeva, po odluci Gradskog vijeća Sarajeva, su i Jure Franko i bivši visoki predstavnik u BiH i nekadašnji njemački ministar za poštu i telekomunikacije Christian Schwarz-Schilling. 

Nagrade su dobitnicima trebale biti dodijeljene na svečanoj akademiji 6. aprila ove godine, ali je sjednica tada otkazana zbog pandemije koronavirusa.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh