open-navfaktor-logo
search
Press u Istočnom Sarajevu
Dodik: Bez Rusa PIC ne služi ničemu, RS neće ratovati, Milanović je u pravu
Danas sjednica PIC-a ne služi ničemu, jer stav tog tijela, bez učešća Rusije, nije obavezujući ni legitiman, poručio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sa današnje press konferencije koju je održao u Istočnom Sarajevu. 
08.12.2021. u 15:11
get url
text

Dodik je postavio pitanje "ko je ovlastio tu grupu zemalja da se bave tim pitanjima i izdaju komunike kad tu više nema Rusije". 

VEZANI TEKST -  PIC žestoko osudio poteze vladajuće koalicije u RS-u i upozorio: Potezi kojima se ugrožava Dejton imat će posljedice

- Ova dvodnevna sjednica PIC-a služi samo tome da se potvrdi laž koja se zove visoki predstavnik u BiH. Republika Srpska ne prihvata imenovanje Christiana Schmidta. Odbacujem sve kvalifikacije danas, bez obzira na to što su veliki, moćni, jaki, ne znači da su dominanti ovdje, mi smo izabrani u ime naroda - rekao je on, dodajući da već 10 godina ne čita "sramne komunikee". 

Govoreći o današnjem sastanku članova Predsjedništva BiH sa evropskim i američkim zvaničnicima Markom Makovecom i Gabrijelom Escobarom, Dodik je rekao da ovaj sastanak nije dao poseban rezultat, ali da je bio prilika da se razjasne neka pitanja.

Ponovio je da predstavnici Republike Srpske neće učestvovati u odlučivanju na nivou Bosne i Hercegovine sve dok se ne povuče sporni zakon koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. Poručio je i da Republika Srpska neće ratovati ni u kakvim okolnostima, pa čak i kad bi bila napadnuta. 

- Neki u Republici Srpskoj se utrkuju da budu veći od onih iz Federacije BiH u napadu na naše inicijative. RS ima pravo na vojsku, da ima nadležnost nad fiskalnim sistemom, i svoj sud i tužilaštvo u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom. Odbacujem svaku spekulaciju da se ovdje radi o nekoj ratnoj opciji. Oni koji misle poduzimati sankcije ili neke druge mjere neka to rade. Ali te stalne prijetnje ne prolaze. Ne prolaze prijetnje, eto ako vi niste ti, naći ćemo druge partnere - kazao je član Predsjedništva BiH. 

Ponovio je po ko zna koji put da BiH može funkcionisati samo kao država dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona i Ustava, kazao je da je Republika Srpska stava da treba stajati formulacija da "RS bira Srbina i Ostale", a u Federaciji BiH "Bošnjaka i Ostale" te "Hrvata i Ostale". 

- Nema BiH bez Srba, nema BiH bez Republike Srpske - poručio je Dodik, dodajući da se Republici Srpskoj mora vratiti ono što je oteto. 

Komentirao izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegović da sve odluke koje donese Narodna skupština RS-a o prijenosu nadležnosti će biti oborene na Ustavnom sudu BiH. 

- To je dokaz da on upravlja sudom, tužilaštvom, da procesuira politički. To znači da on zna da će tako biti. Postoji mogućnost da se odredbe bleferskog Ustavnog suda BiH neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske, bilo ranije, bilo u budućnosti koje se donose, a koje nisu u skladu sa Ustavom. Snaga i pravo je na strani Republike Srpske - poručio je Dodik. 

Za Zorana Milanovića je rekao da je ozbiljan predsjednik, te da mu je drago što govori kao predstavnik zemlje koja je potpisala Opći okvirni sporazum za mir i da ima pravo da komentariše teme u vezi s Bosnom i Hercegovinom. Dodao je i da sve što Milanović govori je u pravu, te da ima dobre namjere. 

Također rekao je i da "muslimani u Bosni i Hercegovini imaju problem sa Republikom Srpskom, sa Srbima, sa Hrvatima". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.