open-navfaktor-logo
search
Miro Lazović
"Dodik i Čović su planski uvukli Hrvatsku u unutrašnja pitanja BiH, Ustav se mora mijenjati"
Član Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokratije i bivši predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović prokomentirao je u razgovoru za Faktor ponašanje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, te predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovih jastrebova ministara vanjskih poslova i odbrane Ivice Dačića i Aleksandra Vulina.
05.10.2020. u 20:47
get url
text

VEZANI TEKST - "Milanović zatvara vrata NATO-a za BiH čime politički ucjenjuje Sarajevo da pristane na podjelu zemlje"

- Mislim da već dugo vremena hrvatska zvanična politika pokazuje određeni paternalizam prema BiH, koji je prije svega uzrkovan pritiskom bh. HDZ-a, kao i prethodnim mandatom Bože Ljubića u Saboru Hrvatske, te čestim posjetama Dragana Čovića Zagrebu. Sve to dovelo je do toga da se zvanična hrvatska politika miješa u unutrašnje stvari BiH, prije svega u priču o izmjenama Izbornog zakona BiH - kaže Lazović.

Milanovićevo ponašanje, navodi dalje on, iznenađujuće je s obzirom na to da je izbore u Hrvatskoj dobio na paroli "predsjednik s karakterom".

- Upravo taj karakter pokazao je 2010. godine kada je forsirao na izborima Željka Komšića braneći tako građanski princip. Danas je negdje izgubio taj građanski karakter i poprimio obrise predsjednika koji zagovra etnički princip izbora u BiH, kroz izmjene Izbornog zakona BiH, što uopće nije u skladu sa njegovom socijaldemokratskom opcijom – ističe Lazović.

Na upit, gdje je nestao socijaldemokrata Milanović i šta se to s njim dešava, naš sagovornik kaže:  

VEZANI TEKST - Vučićevi jastrebovi Vulin i Dačić: Opasne i skandalozne izjave, primitivno vrijeđanje Džaferovića, Komšića i Izetbegovića

- On je jedna osebujna ličnost, za koju se ne može reći da poštuje principijelnost. Njegovi posljednji verbalni ispadi su rezultat nervoze koju je kod njega proizvela afera Janaf. Svoj lični problem on sada pokušava prenijeti na teren naše države i daje podršku Draganu Čoviću i HDZ-u BiH, te se miješa u naše unutrašnje stvari, čime vrijeđa Bosnu i Hercegovinu. To nisu izjave državnika i više priliče nekom čovjeku sa ulice. Nakon Dodikove i Čovićeve posjete Zagrebu, čiji je cilj bio da uvuku Hrvatsku dublje u unutrašnja pitanja BiH, Milanović je krenuo sa verbalnim vrijeđanjem naše zemlje samo da bi zataškao probleme koje ima. No, ono što me čudi jeste da Milanović i Plenković ne vode računa o porukama Brisela kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji insistira na implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava, naročito Sejdić-Finci koja zagovara građanski princip - navodi Lazović.

Istovremeno kada iz Hrvatske, napadi na BiH stižu i iz susjedne Srbije, Lazović smatra da se kod istočnih nam susjeda radi o kontinuitetu, od Miloševića do danas.

- Imamo Vučića koji šalje neke pomirljive poruke, a istovremeno kraj njega sjedi Dodik koji negira državu BiH i priča o spajanju entiteta Republika Srpska i Srbije, na što on kao predsjednik Srbije ne reaguje. Njegove marionete Dačić i Vulin, također vrijeđaju BiH i pozivaju na njen raspad. BiH se danas nalazi u jednoj zaista teškoj političkoj situaciju, razapeta između Srbije i Hrvatske, što nas sve, a posebno politički odgovorne ličnosti, stavlja u poziciju da moramo pružiti organizovani otpor onim politikama i idejama koje bi da dijele BiH – pojašnjava Lazović.

VEZANI TEKST - Milanoviću je Komšić danas "zulum nad Hrvatima", a ovako ga je podržao u kampanji za Predsjedništvo BiH

Koja je razlika između 90-ih godina i danas, kada govorimo o političkim porukama Beograda i Zagreba?

- Nema neke velike razlike. Jedina je razlika što ne postoje otvorene ratne opcije, kao što je to radio svojevremeno Milošević. Ovdje će se još dugo vremena odvijati politička borba u kojoj BiH mora naći adekvatan politički odgovor prema miješanju Beograda i Zagreba. Ne smije se dovesti u pitanje naš EU i NATO put. Jedino ispravno je da slušamo sve ono što dolazi iz Brisela i da odbijemo sve atake na budućnost BiH. Na putu izgrađivanja demokratske i stabilne države morat će doći do promjena Ustava BiH, a očekujem i veću aktivnost američke administracije posebno nakon obilježavanja 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma. Postojeći Ustav BiH je pun diskriminacija, blokada putem entitetskog glasanja, onemogućavanja da Bošnjaci i Hrvati u RS-u imaju i aktivno i pasivno biračko pravo, kao i Srbi u FBiH, ostali su potpuno zanemareni. Zbog toga je otpor Dodika i Čovića kada je riječ o presudi Sejdić-Finci i otuda njihova floskula da građanska država vodi raspadu BiH. Neka odu u Brisel i neka to kažu, pa da vidimo reakcije – zaključuje Lazović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.