open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice SNSD-a
Dodik najavio: Rebalans budžeta, doprinosi radnicima i za maj, pomoć medijima, ukidanje vanrednog stanja...
Milorad Dodik najavio je danas, nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, da će radnicima u preduzećima u RS-u koji su počeli raditi u maju, a ranije im je bio zabranjen rad, biti isplaćeni doprinosi.
08.05.2020. u 12:38
get url
text

Najavio je i pomoć medijima u RS-u, te rebalans budžeta u tom entitetu.

Također, najavio je da će sljedeće sedmice Vlada RS-a od NSRS-a, tražiti ukidanje vanrednog stanja.

- Vjerujemo da se to najkasnije može desiti do 20. maja, bilo bi najbolje da do tada bude ukinuto vanredno stanje. Vlada RS-a će do tada sačiniti izvještaj i dostaviti ga NSRS-u, koja bi do tada trebalo da održi sjednicu – rekao je.

Govoreći o borbi protiv epidemije u RS-u, Dodik je rekao da zdravstveni sistem ima dovoljno zaštitne opreme i drugog, te da je primarno pitanje u UKC-u bilo sprečavanje ulaska virusa u centralni medicinski blok.

- Ova epidemija je izazvala niz problema, prije svega u ekonomiji. Danas smo razgovarali o rebalansu budžeta i budžet će biti niži za 200 miliona KM. Na toliko procjenjujemo štete, ali i u okviru toga planiramo podržati privredu i lokalne zajednice - kazao je Dodik.

Podsjetio je na isplate iz budžeta RS-a za radnike u onim preduzećima kojima je bio zabranjen rad odlukama štabova za vanredne situacije.

- SNSD je predložio da za maj, onima koji su počeli da rade, a prethodno nisu radili, Vlada RS-a preuzme isplatu doprinosa. Poslodavac će isplatiti plaće - kazao je.

Potvrdio je da će SNSD podržati novčanu pomoć i medijima u RS-u, uz obavezu da pokažu da su zadržali radnike u ovom periodu.

Najavio je da u narednih deset dana treba razmatrati i ukidanje karantina na granici, ali da konačna odluka zavisi i od odluka zemalja u regiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.