open-navfaktor-logo
search
Kraj sijela
Dodik nakon sastanka: Dali smo upute, neke Srbe nismo ni zvali jer su nanijeli štetu RS-u
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, po završetku sastanka sa Srbima koji dolaze iz entiteta RS, a obavljaju dužnosti i zaposleni su u institucijama BiH, rekao je kako je sastanak sazvan da bi im se objasnile odluke NSRS-a o radu i učešću u odlučivanju. 
20.02.2020. u 11:56
get url
text

Dodik je tokom konferencije za medije kazao da neki Srbi sa rukovodećih polažaja iz institucija BiH nisu ni pozvani jer su, prema njegovoj procjeni, svojim djelovanjem nanijeli štetu RS-u.

Milan Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, objasnio je kako je on slao pozive za sastanak. 

-Predstavnici iz RS-a su tražili sastanak nakon zaključaka NSRS-a da im se kaže kako da se ponašaju. Na prijedlog nekih od učesnika formirat ćemo koordinaciono tijelo svih predstavnika iz RS-a - rekao je Tegeltija. 

Dodik je rekao kako današnji sastanak nije bio ništa posebno u političkom smislu. Tokom svoga istupa raspravljao se sa novinarima, burno reagirajući na pitanja koja mu ne odgovaraju. 

-Odluke bilo koje vrste neće biti usvajane i donošene. Što se tiče drugih nivoa odlučivanja, za sada sve ostaju u redovnoj aktivnosti. Trebalo je ljudima objasniti o čemu se ovdje radi - rekao je izražavajući zadovoljstvo što se odazvao značajan broj pozvanih te da su neki svoj izostanak pravdali.  

{$galerijaFotografija}

Sastanak je ocijenio uspješnim. 

- Govorili smo o tome na koji način ćemo se kretati i Tegeltija i ja smo tu situaciju objasnili. Predsjedništvo, Zastupnički dom, Dom naroda, Vijeće ministara će funkcionisati i raditi, svi predstavnici, ministri i zastupnici i ja, kao član Predsjedništva, dolazit ćemo na sjednice, ali neće se odlučivati - objašnjavao je Dodik. 

Kad je u pitanju prijedlog zakona kroz koji bi se udaljile strane sudije iz Ustavnog suda BiH, Dodik je rekao da je on u finalnoj fazi i da će se danas ili sutra naći u parlamentarnoj proceduri. Uvjeren je da će prijedlog odgovarati i Bošnjacima, premda mu je do sada više puta poručeno da takvo što ne dolazi u obzir. 

Svoje izlaganje je "začinio" porukama kako političkih kriza "neće biti kada više ne bude Bosne". 

Za pojedine učesnike sastanka koji dolaze iz policijsko-obavještajnih struktura, a među kojima je navodno bio i Trifko Buha, zamjenik direktora OSA-e, rekao je da su došli kako bi čuli o čemu se priča, a Buha, za kojeg je rekao da i ne zna kako izgleda, "da bi prenio svome šefu" (Osman Mehmedagić, direktor OSA-e, op. a.). 

- To mu je i posao - rekao je Dodik dok se istovremeno smijao. 

Bez obzira na zaključke NSRS-a, Dodik smatra da su službena putovanja Srba pod njegovom kontrolom iz institucija BiH opravdana. Takvo je i putovanje Dušanke Majkić u Beč jer ona je, tumači Dodik, "otišla da prenese naše stavove". 

Ponovio je kako neke poruke sa jučerašnjeg sastanka sa ambasadorom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom smatra prijetnjom. 

-Amerika je 20 godina bila antisrpska. Afirmirali su bošnjačke interese, degradirali Dejton kroz priču o funkcionalnoj Bosni. Razgovor je bio korektan, oni imaju svoje crvene linije. Naša crvena linija je ova odluka Ustavnog suda - rekao je uz napomenu da ima pravo reći da su neke Nelsonove poruke bile prijetnja. 

Između ostalog, ponovio je da je za njega SDA glavni krivac. Čak je tvrdio, tačnije čitao unaprijed pripremljeno na papiru, kako je SDA "uzurpirala zgradu u kojoj je Centrala te stranke". Utvrdio je kako je to objekat koji je pripadao Mihailu Semiju, a SDA je, prema njegovom uvjerenju, ne želi vratiti nasljednicima. Nije htio izgovoriti naziv ulice u kojem se nalazi zgrada, odmahujući rukom te dodajući: "Znate vi...". Ulica u kojoj je Centrala SDA je Mehmeda Spahe. Nosi naziv po predsjedniku Jugoslovenske muslimanske organizacije (JMO). U kontekstu posljednjih dešavanja u BiH i Dodikovih prijetnji, zanimljivo je spomenuti da su se Spaho i JMO izborili za član 135 u Ustavu Kraljevine SHS, koji je u historiji prepoznat kao "turski paragraf", a kojim se kaže da BiH "ostaje u postojećim granicama".

Sastanak srbi institucije BiH - RS 2 - 20.02.2020
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.