Dodik kaže da je teška pozicija Vučića, ali da dobro radi.

- Vučić pokušava da okupi sve i da vodi javni dijalog. Ključni problem gubitka Kosova i današnjeg statusa jeste trenutak, kada su prethodne vlasti Srbije pristale da aranžman iz okrilja Ujedinjenih nacija prebace u okvire Evropske unije. Već tada je osigurana odluka da se mišljenje međunarodnog tribunala, a vezano za status Kosova i proglašenje nezavisnosti, proglasi nevažećim - istakao je Dodik.

Navodi da je u svakom slučaju danas vidljivo da se ne drži do dogovora, do sporazuma.

- Ono što mora da se ima u vidu jeste to da se sagledaju posljedice koje smo mogli da čujemo za Kosovo, a to je da će se prekinuti evropski put, da će se zaustaviti investicije, uvesti vize ponovo. To su ozbiljne posljedice - kaže Dodik.

Ponovio je da bi posljedice mogle da promijene ekonomski, socijalni i geopolitički položaj za same Srbe.

- Zbog toga je važna jedna stvar, koju moraju da urade Srbi, a to je da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja. Važno je da se kaže, "ako odbijamo, odbićemo zajedno, ako prihvatimo, moramo prihvatiti zajedno". A to je važno samo zato da Srbija i Srbi ponovo ne bi bili podijeljeni. Šta god da se uradi, moramo da uradimo zajedno - naveo je Dodik.

Istakao je da ako se odbija francusko - njemački plan, onda to mora kako kaže da odbije vlast i opozicija, ali i društvo u cjelini.

Također, ako ga prihvatamo onda to treba svi da uradimo.

Kada se govri o zajednici srpskih općina, Dodik napominje da je dobro što pričaju o Republici Srpskoj, međutim Albanci često kažu da ne žele Republiku Srpsku na teritoriji Kosova.

- To je baš dobro što tako govore, to će jednog dana i biti Republika Srpska. Mislim to u suštinskom značaju. Eto zvat će se Zajednica srpskih općina, imat će izvršne funkcije vlasti kao što ima Republika Srpska, specijalne odnose sa Srbijom kao što ima Republika Srpska. To je njima problem i sva priča je u tome - zaključuje Dodik, prenosi RTRS.